Τι συμβολίζουν τα δώρα του Πάσχα;

fiogf49gjkf0d
Τον τελευταίο καιρό, εδώ στο mother.gr, αναφερόμαστε πολύ συχνά στις υποχρεώσεις των νονών, ειδικά καθώς πλησιάζει το Πάσχα. Έχετε, όμως, αναρωτηθεί ποτέ τι συμβολίζουν τα δώρα που πηγαίνετε αυτές τις μέρες στα βαφτιστήρια σας;

Η λαμπάδα συμβολίζει την Ανάσταση, τη νίκη του φωτός απέναντι στο σκοτάδι, της ζωής απέναντι στο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολύ της μόδας οι λαμπάδες – παιχνίδι, δηλαδή μεγάλες συσκευασίες που περιλαμβάνουν κάποιο παιχνίδι και μια λαμπάδα. Η αλήθεια είναι πως τα παιδιά παρασύρονται εύκολα από τις διαφημίσεις και ζητούν από τους νονούς τέτοιου είδους λαμπάδες. Στην πραγματικότητα πιο πολύ ενδιαφέρονται για το παιχνίδι παρά για τη λαμπάδα.

Αν διαφωνείτε με αυτή την πρακτική, αγοράστε μια λαμπάδα ξεχωριστά από το παιχνίδι που θέλει το βαφτιστήρι σας. Αν θέλετε μπορείτε να του φτιάξετε μια χειροποίητη λαμπάδα αγοράζοντας ένα λευκό κερί και στολίζοντας το με κορδέλες ή όποιο άλλο υλικό διακόσμησης σας αρέσει.

Το τσουρέκι, που συνοδεύει την λαμπάδα, συμβολίζει επίσης την ανάσταση, καθώς το αλεύρι με το ζύμωμα ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί. Συνήθως, τα τσουρέκια είναι ζυμωμένα σε σχήμα πλεξούδας και έχουν ένα κόκκινο αβγό, που συμβολίζει το αίμα του Χριστού.

Τα σοκολατένια αβγά ή οι σοκολατένιοι λαγοί είναι ξενόφερτα έθιμα και σχετίζονται με την άνοιξη, την αναγέννηση της φύσης και τη γονιμότητα.

Τέλος, το έθιμο θέλει τους νονούς να αγοράζουν παπούτσια στα βαφτιστήρια τους το Πάσχα, αλλά στις μέρες μας αυτό δεν είναι δεσμευτικό. Μπορείτε να συνεννοηθείτε με τη μητέρα του παιδιού και να του πάρετε είτε παπούτσια, είτε κάτι άλλο που χρειάζεται.

Πάντως, επειδή οι άγιες μέρες πλησιάζουν, αρχίστε σιγά-σιγά να φροντίζετε για τις πασχαλινές σας αγορές.