Τι επιτρέπεται να βάζουν στο στόμα τους τα μωρά

Why Do Babies Put Everything In Their Mouth?

Το να βάζει στο στόμα του όλα τα αντικείμενα, που βρίσκει μπροστά του, είναι φυσιολογικό. Με κάποιον ανεξήγητο τρόπο, έτσι εξερευνά και ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του, το περιβάλλον. Τα περισσοτερα χρησιμοποιούν αυτή τη μέθοδο έως την ηλικία των 18 μηνών, ενώ λίγα το κάνουν μέχρι λίγο μετά τα πρώτα τους γενέθλια.

Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχουν παιδιά που για τριάντα λεπτά κάθε μέρα μασουλάνε αντικείμενα. Το πρόβλημα για τους γονείς είναι ότι δεν είναι 30 συνεχόμενα λεπτά κάποια συγκεκριμένη μέρα και έτσι οι γονείς πρέπει να είναι συνέχεια σε... συναγερμό.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ. Από το πιο απλό, δηλαδή να λάβει κάποιο μικρόβιο, μέχρι το πιο σοβαρό και επικίνδυνο, όπως το να καταπιεί κάτι αιχμηρό ή ένα μαγνητάκι. Το πιο επικίνδυνο από όλα, όμως, είναι ο πνιγμός! Μία από τις σημαντικότερες αιτίες θανάτου για παιδιά κάτω των τεσσάρων ετών και Νο1 αιτία θανάτου για βρέφη κάτων των 12 μηνών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ. Βεβαιωθείτε ότι τα αντικείμενα, που αγαπά να βάζει στο στόμα του, καθαρίζονται και απολυμαίνονται συχνά, ενώ ποτέ δεν ανταλλάσσονται με άλλα μωρά χωρίς απολύμανση. Για τους πιο σοβαρούς κινδύνους, το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να τα επιβλέπετε συνέχεια. Πρακτικά αυτό δεν γίνετε όμως, έτσι μπορείτε να απομακρύνετε από σημεία, που μπορεί να προσεγγίσει οποιοδήποτε επικίνδυνο αντικείμενο, όπως το θερμόμετρο, τα μαγνητάκια του ψυγείου, τα αντιπυρετικά χάπια, που χρησιμοποιείτε.

Ένας γενικός κανόνας λέει ότι το μωρό δεν θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε κανένα αντικείμενο μικρότερο από τη γροθιά του, όπως επίσης και σε μεγαλύτερα αντικείμενα, που μπορεί όμως να δαγκώσει και να κόψει ένα κομμάτι, όπως περιοδικά, φυτά, εφημερίδες κλπ.