Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διατροφή των παιδιών

Toddlers and food: 9 tips for healthy eating habits - First Things First

Οι περισσότεροι γονείς τον πρώτο χρόνο της ζωής των παιδιών τους ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου τους και φροντίζουν να προσφέρουν στα παιδιά τους υγιεινά και ισορροπημένα γεύματα. Καθώς όμως τα παιδιά μεγαλώνουν, οι γονείς γίνονται λιγότερο σχολαστικοί ως προς το θέμα της διατροφής τους. Συγχρόνως και τα ίδια τα νήπια αρχίζουν να εκφράζουν εντονότερα την προτίμηση τους για κάποιες τροφές, αλλά και την άρνηση τους για κάποιες άλλες, κάνοντας το έργο των γονιών ακόμα πιο δύσκολο.

Ως προς το θέμα της παιδικής διατροφής τα πιο συνηθισμένα λάθη, που κάνουν οι γονείς, είναι τα εξής:
  • Χρησιμοποιούν το φαγητό σαν επιβράβευση. Αν θέλετε να επιβραβεύστε την καλή συμπεριφορά των παιδιών σας, προτιμήστε μια βόλτα στην παιδική χαρά ή μια τρυφερή αγκαλιά. Οι σοκολάτες και οι καραμέλες δεν τους προσφέρουν τίποτα.
  • Προσφέρουν ροφήματα με πολλές θερμίδες. Οι φρουτοχυμοί του εμπορίου, τα σοκολατένια ροφήματα και πολύ περισσότερο τα αναψυκτικά φορτώνουν τα παιδιά με άχρηστες θερμίδες.
  • Επιμένουν να ταΐζουν τα παιδιά ακόμα κι όταν αυτά έχουν χορτάσει. Όλοι μας έχουμε ακούσει τις φράσεις "άδειασε το πιάτο σου" ή "η τελευταία μπουκιά είναι η δύναμη σου", όμως αν το παιδί λέει ότι έχει χορτάσει, τότε δεν πρέπει να το πιέζουμε.
  • Καταναλώνουν πολύ junk food. Σίγουρα ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλές υποχρεώσεις ευνοούν την κατανάλωση τέτοιων τροφών. Αν, όμως, φροντίσετε να γεμίσετε το ψυγείο σας με φρούτα και λαχανικά και τα ντουλάπια σας με πιο υγιεινά σνακ, σταδιακά θα αλλάξετε τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών σας.

Ας μην κοροϊδευόμαστε, τα περισσότερα παιδιά θα προτιμήσουν ένα παγωτό από ένα φρούτο ή μια σακούλα πατατάκια από ένα γιαούρτι. Ωστόσο είναι ευθύνη των γονιών να μην ενδίδουν στις απαιτήσεις τους και να προσπαθούν για μια πιο υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.