Η ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ έχει και πλεονεκτήματα!

Θα μπορούσε ένα ποτήρι κρασί την ημέρα, στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης, να οδηγήσει τα κυοφορούμενα παιδιά σε καλύτερες συμπεριφορές; Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας μελέτες, αυτό είναι πολύ πιθανό!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι τα παιδιά των γυναικών που έκαναν ελαφριά έως μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (2 - 6 ποτά την εβδομάδα ή ένα την ημέρα) και βρίσκονταν στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, έτειναν να έχουν «πιο θετική» συμπεριφορά από τα παιδιά εκείνων που δεν έπιναν καθόλου.

«Αυτή η θετική συμπεριφορά σημαίνει ότι τα παιδιά των μετριοπαθών και ελαφρών καταναλωτριών αλκοόλ, είχαν λιγότερα συναισθηματικά και συμπεριφοριολογικά προβλήματα από την παιδική έως την εφηβική τους ηλικία», τονίζει η Δρ Monique Robinson, από το Telethon Institute for Child Health Research, στο δυτικό Περθ της Αυστραλίας.

Τα νέα αυτά ευρήματα, τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό γυναικολογίας και μαιευτικής BJOG, βασίζονται σε έρευνες 14 ετών. Οι 2370 γυναίκες που έλαβαν μέρος στις μελέτες, παρείχαν πληροφορίες για την εβδομαδιαία τους συνήθεια στην κατανάλωση αλκοόλ στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης τους, και τα παιδιά τους εξετάζονταν κάθε 2-3 χρόνια ανάμεσα στις ηλικίες 2 και 14 ετών. Το 59% των γυναικών αυτών ανέφεραν ότι δεν έπιναν καθόλου, 20% είπαν ότι έπιναν περιστασιακά, 15% έκανε ελαφριά κατανάλωση (2- 6 ποτά την εβδομάδα), το 3% μετριοπαθή (7 – 10 ανά εβδομάδα) και το 2% ανέφερε βαριά κατανάλωση αλκοόλ(11 ή περισσότερα ποτά ανά εβδομάδα).

Σε σύγκριση με τις μητέρες που δεν έπιναν κατά τους 3 πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης τους, τα παιδιά εκείνων που οι μητέρες έκαναν ελαφριά κατανάλωση αλκοόλ είχαν καλύτερη συμπεριφορά, όπως προκύπτει από τους ελέγχους των ψυχολόγων, ενώ τα παιδιά όσων έκαναν μετριοπαθή χρήση ποτών, είχαν σημαντική μείωση του κινδύνου της εσωστρεφούς συμπεριφοράς (όπου η αρνητικότητα κατευθύνεται προς τα μέσα, όπως για παράδειγμα στην κατάθλιψη) και της έντονης εξωστρεφούς συμπεριφοράς (όπως είναι η επιθετικότητα).

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα, φάνηκε ότι οι μετριοπαθείς πότες είναι ψυχικά πιο υγιείς από τους απέχοντες από το οινόπνευμα, και αυτό γιατί οι χαμηλές δόσεις αλκοόλ κατά την κύηση μπορούν να βοηθήσουν ώστε να ηρεμήσει η μητέρα, με αποτέλεσμα να ηρεμεί και το παιδί.

Τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν έκπληξη, μια και τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για την βαριά κατανάλωση αλκοόλ, ήταν αρνητικά για την υγεία του παιδιού που κυοφορείται, όπως για παράδειγμα το αλκοολικό σύνδρομο των εμβρύων. «Είναι γεγονός ότι οι γυναίκες στα πρώτα στάδια της κυοφορίας τους μπορούν να πίνουν μικρές ποσότητες αλκοόλ και αυτό, να είναι βέβαιες, δεν θα προκαλέσει ζημιά στην ψυχική υγεία των αγέννητων παιδιών τους», τονίζει η γιατρός.

Ωστόσο, η ίδια, δε συστήνει στις γυναίκες που είναι έγκυες ή προσπαθούν να μείνουν, να γίνουν θαμώνες των μπαρ! Η γενική οδηγία είναι η αποφυγή του αλκοόλ, ακόμα και αν αυτό φαίνεται, όταν είναι σε μικρές ποσότητες, ότι έχει θετικά αποτελέσματα. Η καλύτερη επιλογή για τις εγκυμονούσες είναι να ρωτήσουν το γυναικολόγο τους, ώστε να έχουν μια τεκμηριωμένη και προσαρμοσμένη στη δική τους περίπτωση, απάντηση.