Πώς να προσεγγίσω τα παιδιά του συντρόφου μου



Δεν μεγαλώνουν όλα τα παιδιά και με τους δυο τους γονείς. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, που θέλουν να αγκαλιάσουν τα παιδιά των συντρόφων τους, να τους δώσουν αγάπη και να τα αναθρέψουν, όπως θα έκαναν και εάν ήταν δικά τους. Πολλές φορές, όμως, τα παιδιά αρνούνται με κάθε τρόπο την αγάπη εκείνου, που θεωρούν "ξένο".

Συχνά τα παιδιά κάνουν ό,τι μπορούν για να εμφανίσουν το νέο πρόσωπο ως ακατάλληλο για τον ρόλο, που έχει επιλέξει. Ψέμματα, κακή συμπεριφορά και πολλά άλλα, που ορισμένες φορές οδηγούν το ζευγάρι ακόμα και στον χωρισμό.

Υπάρχουν, όμως, και κάποιες πρακτικές, που θα σας βοηθήσουν να έρθετε πιο κοντά με τα παιδιά των συντρόφων σας.

ΜΗΝ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΙΨΗ. Το παιδί του συντρόφου σας αρνείται να την ένταξή σας στην οικογένεια. Στις μικρές ηλικίες είμαστε εγωκεντρικοί. Προτιμούμε οι γονείς μας να είναι μαζί και να τους αισθανόμαστε και τους δύο αγαπημένους. Αντί να το παίρνετε προσωπικά, δείτε το σαν μία φυσιολογική αντίδραση.

ΨΑΞΤΕ ΤΟ ΒΑΘΥΤΕΡΟ ΜΗΝΥΜΑ. Φανταστείτε πώς αισθάνετε το παιδί, όταν πρέπει να δεχθούν έναν ξένο -μέχρι πρότινος- άνθρωπο στη θέση του πατέρα ή της μητέρας τους. Η συμπεριφορά του δείχνει ότι αισθάνεται μοναξιά ή ότι νιώθει εντελώς έξω από τα νερά του. Μπορεί να πιστεύει ότι, εάν δείξει συμπάθεια σε εσάς, έτσι θα είναι άπιστο στον φυσικό του γονιό. Αναζητήστε την πηγή του προβλήματος.

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΧΡΟΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΦΥΣΙΚΟ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ. Μπορεί να σας απορρίπτει, γιατί πιστεύει ότι έτσι χάνει χρόνο από τον φυσικό του γονιό. Αφήστε τους, λοιπόν, να έχουν χρόνο μόνοι. Να κάνουν πράγματα μαζί και εσείς να μην είστε εκεί. Δώστε του, όμως, να καταλάβει ότι δεν το κάνετε από αδιαφορία, αλλά γιατί αντιλαμβάνεστε την ανάγκη τους να έχουν τον δικό τους χρόνο.

ΚΑΝΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΝΑ ΓΝΩΡΙΣΤΕΙΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ. Δώστε του να καταλάβει ότι θέλετε να μάθετε, ότι ενδιαφέρεστε να γνωρίζετε, τί του αρέσει, τί όχι. Αγαπημένο φαγητό, αγαπημένο χρώμα, αγαπημένος προορισμός για το παιχνίδι. Όταν τα μάθετε, εκμεταλλευτείτε τα.

ΚΑΝΤΕ ΚΟΥΒΕΝΤΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. Εάν είναι σε ηλικία, που μπορεί να συζητήσει, ρωτήστε το τί θα το έκανε να νιώσει πιο άνετα. Η κουβέντα πάντοτε μας φέρνει πιο κοντά.


Οσες δυσκολίες στην επικοινωνία και αν προκύψουν, να θυμαστε παντα οτι τα παιδιά έχουν ένστικτο και, οταν οι προθεσεις είναι καλές, αργά ή γρήγορα, θα σας εμπιστευθούν και θα νιωσουν ασφαλή κοντά σας.