Εξοικειώστε το παιδί σας με το διάβασμα

Top 10 Books for 2 Year Olds to Enhance Learning & Activity

Όλοι οι γονείς αναγνωρίζουν πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουν στα παιδιά τους. Η ανάγνωση βιβλίων βοηθά τα μικρά παιδιά να αναπτύξουν το λεξιλόγιο τους, να διευρύνουν τη φαντασία τους και να αναπτυχθούν συναισθηματικά και πνευματικά. Αν θέλετε να εξοικειώσετε το παιδί σας με το διάβασμα, ακολουθείστε τα παρακάτω βήματα:
  • Αγοράστε του βιβλία. Αντί να του παίρνετε συνέχεια παιχνίδια, επενδύστε σε βιβλία και γεμίστε την βιβλιοθήκη του.
  • Πηγαίνετε μαζί στο βιβλιοπωλείο. Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του τα βιβλία που θέλει, φροντίστε όμως να είναι κατάλληλα για την ηλικία του.
  • Επιλέξτε βιβλία που ταιριάζουν με τα ενδιαφέροντα του παιδιού. Για να αποφύγετε τον κίνδυνο το μικρό σας να βαρεθεί, διαλέξτε βιβλία που θα του κεντρίσουν το ενδιαφέρον.
  • Γίνετε μέλος στη δημοτική βιβλιοθήκη. Μια καλή ιδέα, που δεν κοστίζει τίποτα, είναι να δανείζεστε βιβλία. Καθιερώστε μια ημέρα της εβδομάδας που θα πηγαίνετε μαζί με το παιδί σας για να δανειστείτε ένα καινούριο βιβλίο και να επιστρέψετε αυτό που έχετε ήδη διαβάσει.
  • Ανταλλάξτε βιβλία με τους φίλους του παιδιού. Μοιραστείτε τα βιβλία σας με φίλους και ξαδερφάκια και επωφεληθείτε από τη δική τους βιβλιοθήκη.
  • Διαβάζετε στο παιδί τουλάχιστον 15 με 20 λεπτά κάθε μέρα. Οι έρευνες έχουν δείξει πως αυτός είναι ο ελάχιστος χρόνος που πρέπει ένας γονιός να διαβάζει στο παιδί του.
  • Μην σταματάτε να διαβάζετε εσείς στο παιδί, ακόμα και όταν το ίδιο ξεκινήσει να διαβάζει από μόνο του. Τα παιδιά που μόλις έχουν κατακτήσει την ικανότητα της ανάγνωσης, μπορούν να διαβάζουν περιορισμένα βιβλία. Συνεχίστε να διαβάζετε στο παιδί σας αυτά που ακόμα δεν μπορεί, μέχρι να τα καταφέρει μόνο του.
  • Ενθαρρύνετε το παιδί να διαβάζει. Όλα τα παραπάνω βήματα έχουν ως στόχο να εξοικειώσουν το παιδί με την ανάγνωση. Όταν λοιπόν φτάσει στην ηλικία που μπορεί να διαβάζει μόνο του, μην χάνετε την ευκαιρία να το ενθαρρύνετε και να το επαινείτε που συνεχίζει την καλή συνήθεια που ξεκινήσατε μαζί από τότε που ήταν ακόμα μωρό.