Μα γιατί δεν κοιμάται το μεσημέρι;

Toddler Naps: To Nap or Not to Nap for a 4 Year-Old

Τα περισσότερα παιδιά συνηθίζουν να κοιμούνται για μία με δύο ώρες κάθε μεσημέρι μέχρι την ηλικία των τριών χρόνων περίπου. Αν και υπάρχουν παιδιά που ακόμα και σε μεγαλύτερες ηλικίες χρειάζονται το μεσημεριανό υπνάκο τους, τα περισσότερα τρίχρονα τον κόβουν από μόνα τους, κάνοντας τους γονείς τους να αναρωτιούνται μήπως το παιδί τους δεν κοιμάται αρκετά.


Αν και το δικό σας πιτσιρίκι αποφάσισε ότι δεν θέλει να κοιμάται πια το μεσημέρι, δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας αρκεί να ελέγξτε τα παρακάτω σημάδια:
  • Αν κοιμάται εύκολα το βράδυ, χωρίς γκρίνια
  • Αν ξυπνάει το πρωί και φαίνεται ξεκούραστο και ευδιάθετο.
  • Αν κοιμάται περίπου 11 με 12 ώρες το βράδυ.
  • Αν η συμπεριφορά του το απόγευμα είναι καλή, ακόμα και χωρίς μεσημεριανό ύπνο.
  • Αν η προσπάθεια σας να το πείσετε να κοιμηθεί το μεσημέρι κρατάει περισσότερο από τον ίδιο τον ύπνο.

Η καλύτερη ώρα για να βάλετε το παιδί σας να κοιμηθεί το μεσημέρι είναι αμέσως μετά το φαγητό. Κλείστε την τηλεόραση, μαζέψτε τα παιχνίδια και εξαφανίστε οτιδήποτε μπορεί να το ξεσηκώσει. Πάρτε το παιδί σας αγκαλιά και διαβάστε του ένα παραμύθι. Αν μέσα σε μισή ώρα το παιδί έχει κοιμηθεί, τότε σίγουρα είναι ακόμα στη φάση που χρειάζεται τη μεσημεριανή του σιέστα. Αν περάσει η μισή ώρα και το παιδί δεν δείχνει καμία διάθεση να κοιμηθεί, μάλλον πρέπει να αποχαιρετήσετε την ιδέα του μεσημεριανού ύπνου.


Δεν θα πρέπει να σας αγχώνει το πότε το παιδί σας θα κόψει τον μεσημεριανό ύπνο. Κάθε παιδί είναι διαφορετικό και έχει τον δικό του ρυθμό. Αυτό που θα πρέπει να προσέξετε, όταν το παιδί σταματήσει να κοιμάται το μεσημέρι, είναι η συμπεριφορά του το απόγευμα. Αν είναι ευερέθιστο και γκρινιάζει ή αν βρίσκεται σε υπερένταση από τη κούραση, τότε μάλλον δεν είναι ακόμα έτοιμο να βγάλει τη μέρα χωρίς λίγη μεσημεριανή ξεκούραση και θα πρέπει να ξανασκεφθείτε την καθημερινή του ρουτίνα.