Εγκυμοσύνη και sex



Ένα συχνό ερώτημα που απασχολεί τις μέλλουσες μαμάδες, είναι αν μπορούν να έχουν σεξουαλικές επαφές με τον σύντροφο τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους. Αν και ο αποκλειστικά υπεύθυνος να σας κατευθύνει πάνω σε αυτό το θέμα είναι ο γυναικολόγος σας, οι περισσότεροι γιατροί υποστηρίζουν ότι αν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα, τότε μπορείτε να κάνετε sex χωρίς άγχος.

Κάποιο πιθανοί λόγοι, για να σας απαγορεύσει ο γιατρός σας το sex είναι οι εξής:
  • Αν είχατε προηγούμενες αποβολές.
  • Αν έχετε ιστορικό πρόωρου τοκετού.
  • Αν έχετε κάποια αιμορραγία.
  • Αν έχετε πολλαπλή εγκυμοσύνη.
  • Αν έχετε πρόδρομο πλακούντα.
  • Αν έχετε μικρή απώλεια αμνιακού υγρού.
Η σεξουαλική επιθυμία στην εγκυμοσύνη διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες γυναίκες παρουσιάζουν αυξημένη επιθυμία, ενώ κάποιες άλλες δεν θέλουν ούτε να το σκέφτονται. Αντίστοιχα συναισθήματα έχουν και οι άντρες. Ορισμένοι βρίσκουν ιδιαίτερα ποθητή την σύντροφο τους, καθώς το στήθος της έχει μεγαλώσει και οι καμπύλες της έχουν στρογγυλέψει, ενώ κάποιοι άλλοι διστάζουν να την αγγίξουν μήπως τραυματίσουν την ίδια ή το έμβρυο. Τέτοια περίπτωση πάντως δεν υφίσταται, καθώς το έμβρυο είναι απόλυτα προστατευμένο μέσα στον αμνιακό σάκο.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτελεί μια καλή ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε τη φαντασία σας και να πειραματιστείτε με νέες στάσεις, που δεν θα πιέζουν τη κοιλιά σας. Όταν κάνετε sex,  δεν θα πρέπει να νιώθετε άβολα ή να πονάτε, διαφορετικά θα πρέπει να σταματήσετε αμέσως.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι πολλοί γιατροί συμβουλεύουν τις εγκύους να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, επειδή το αντρικό σπέρμα περιέχει ουσίες, που μπορούν να προκαλέσουν πρόωρο τοκετό.