Πώς να αντιμετωπίσετε την αδερφική ζήλια

Αποτέλεσμα εικόνας για unhappy toddler for new baby

Μπορεί οι γονείς να είναι πολύ χαρούμενοι όταν φέρνουν στον κόσμο το δεύτερο παιδί τους, ωστόσο υπάρχει κάποιος μέσα στη οικογένεια που δεν βλέπει με καλό μάτι το καινούργιο μωρό. Πρόκειται φυσικά για το μεγάλο παιδί, που ξαφνικά βλέπει έναν εισβολέα να μπαίνει στο βασίλειο του και να διεκδικεί τα πάντα, από την αγάπη και την προσοχή των γονιών του, μέχρι τα ρούχα και τα παιχνίδια του.

Αν, λοιπόν, περιμένατε από το πρωτότοκο σας να υποδεχθεί με αγάπη και ενθουσιασμό το αδερφάκι του, μην απογοητευθείτε αν δείτε ότι το κύριο συναίσθημα που νιώθει είναι η ζήλια.

Η ζήλια, ειδικά για ένα νήπιο, είναι ένα απόλυτα φυσιολογικό συναίσθημα και μπορεί να εκφραστεί με πάρα πολλούς τρόπους. Κάποια παιδιά χτυπούν ή τσιμπούν το μωρό, κάποια άλλα σας προτείνουν να το βάλετε στο φούρνο ή να το πετάξετε στην τουαλέτα, ενώ δεν είναι λίγα τα παιδιά εκείνα που παλινδρομούν σε προηγούμενα στάδια ανάπτυξης, δηλαδή ζητούν πάλι πιπίλα ή μπιμπερό ή ξαναβρέχουν το κρεβάτι τους. Τι μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τα φαινόμενα ζήλιας;
  • Βρείτε χρόνο για το μεγάλο παιδί. Όσο πιεσμένο και να είναι το πρόγραμμα σας, προσπαθήστε να αφιερώνετε κάθε μέρα λίγο χρόνο αποκλειστικά σε εκείνο.
  • Ζητήστε τη βοήθεια του. Πείτε του να σας φέρει μια καθαρή πάνα ή την πιπίλα του μωρού και επαινέστε το όταν το κάνει. Αν, όμως, δείτε ότι δεν θέλει, μην το πιέζετε.
  • Δείξτε του δικές του φωτογραφίες. Περιγράψτε του τι κάνατε όταν ήταν μωρό, διηγηθείτε του μικρές ιστορίες από τη βρεφική του ηλικία και δώστε έμφαση στο πόσο έχει μεγαλώσει και στο πόσο καλό παιδί έχει γίνει.
  • Εστιάστε σε αυτά που μπορεί να κάνει. Τονίστε του ότι είναι ένα μεγάλο παιδί, που μπορεί να κάνει παρά πολλά πράγματα για παράδειγμα να παίξει, να πάει στον παιδικό σταθμό, να έχει φίλους κλπ.

Να θυμάστε ότι τα περισσότερα παιδιά νιώθουν ζήλια για τα μικρότερα αδέρφια τους, ωστόσο αυτό είναι παροδικό, ειδικά αν εσείς δεν μεροληπτείτε και δεν δείχνετε αδυναμία στο νεογεννητο παιδί.