Αγωγή υγείας στα παιδιά

o-PARENTS-TALK-KIDS-facebook - Working With Parents BlogsWorking With  Parents Blogs

Επειδή η εξασφάλιση της υγείας αποτελεί τη βασικότερη προϋπόθεση για μια ποιοτική ζωή, δεν είναι ποτέ πολύ νωρίς για τους γονείς να μιλήσουν στα παιδιά τους για την πρόληψη των ασθενειών και την καλλιέργεια μιας σωστής συμπεριφοράς σχετικά με την διατήρηση της υγείας. Αν μάλιστα αναλογιστούμε, ότι σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες πολλές βλάβες στην καρδιά και τα αγγεία, που εκδηλώνονται σε μεγαλύτερες ηλικίες, έχουν την αρχή τους σε γεγονότα της παιδικής ηλικίας, καταλαβαίνουμε τη σημασία μιας σωστής αγωγής υγείας στα παιδιά.

Οι συνήθειες που αποκτά κανείς στην παιδική του ηλικία τον ακολουθούν και στην ενήλικη ζωή του.
Τα παραδείγματα είναι πολλά :
  • Αν ένα παιδί είναι λαίμαργο και παχύσαρκο, πιθανόν θα γίνει ένας λαίμαργος και παχύσαρκος ενήλικας.
  • Αν ένα παιδί μάθει από πολύ μικρό να βουρτσίζει τα δόντια του καθημερινά, τότε θα το κάνει και όταν μεγαλώσει.
  • Αν ένα παιδί έχει αρνητική στάση απέναντι στη φυσική άσκηση, δύσκολα όταν μεγαλώσει θα αρχίσει να αθλείται.
Κατά την παιδική ηλικία δημιουργούνται οι βάσεις πάνω στις οποίες οικοδομούνται οι γνώσεις και η συμπεριφορά μας. Τα μηνύματα, που δέχονται και οι συνήθειες που ακολουθούν τα βρέφη και τα νήπια, αναφορικά με την υγεία επηρεάζουν και τη μετέπειτα ζωή τους.

Επίσης, σε αυτή την ηλικία τα παιδιά μιμούνται και αντιγράφουν ενήλικες συμπεριφορές, κυρίως των γονιών και του ευρύτερου οικογενειακού περιβάλλοντος. Χρέος, λοιπόν, των γονιών είναι από τη μια να αποτελούν οι ίδιοι ένα σωστό πρότυπο για τα παιδιά τους και από την άλλη να τους διδάξουν ένα πλαίσιο αρχών και δραστηριοτήτων, που θα τα βοηθήσει να διαφυλάξουν μελλοντικά την υγεία τους.