Τι του δίνω να φάει τώρα;

Baby's Eating Milestones: Solids, Finger Foods, and More

Αφήστε το να βλέπει, να μυρίζει το φαγητό. Ακόμα καλύτερα; Πάρτε το στην αγκαλιά την ώρα που μαγειρεύετε. Οτιδήποτε κάνετε μαζί έχει τρελό ενδιαφέρον για εκείνο, ενώ έτσι μπαίνει σιγά-σιγά στο… νόημα.


*Τρώτε όλοι μαζί.
Ναι, είναι δύσκολο και ίσως πρέπει να αλλάξετε το διατροφικό σας ωράριο, να τρώτε «νωρίς», αλλά έτσι θα αισθάνεται πως κάνει κάτι μαζί σας και ότι «μεγάλωσε». Καθίστε μαζί, λοιπόν, και μοιραστείτε το ίδιο φαγητό.


*Βράζετε πολύ καλά το φαγητό του, μέχρι να λιώνει με το κουτάλι
. Μην το δίνετε πάλι λιωμένο, αλλά σε μικρά-μικρά κομματάκια.


*Ξεκινήστε με μοσχάρι και νερόβραστα λαχανικά και πατάτες,
προσθέστε φρέσκια ντομάτα για σάλτσα και χρησιμοποιήστε μπαχαρικά (με μέτρο).


*Μην του δίνετε για περισσότερες από δύο ημέρες το ίδιο φαγητό.
Άνθρωπος είναι, θα βαρεθεί. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι κάθε τρίτη μέρα είναι καλό να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Μην ξεχνάτε να κάνετε παραλλαγές στο φαγητό. Για παράδειγμα, μοσχάρι με πατάτες, με μακαρόνια, με ρύζι…


*Αποφύγετε τα αλλεργιογόνα τρόφιμα
, ειδικά όταν λαμβάνει αντιβίωση.


*Κάνετε υπομονή με τα ξινά και τα πικρά. Μπορεί στην αρχή το παιδί να αρνηθεί να το καταπιεί, αλλά λέγεται ότι χρειάζονται 6-10 προσπάθειες για να αποδεχθεί αυτές τις «ιδιαίτερες» για εκείνο γεύσεις. Αν δεν του αρέσει ένα φαγητό, δοκιμάστε μετά από λίγες μέρες και πάλι.


Τον πρώτο καιρό θα σας φανεί ίσως σαν «γολγοθάς», αλλά σιγά-σιγά θα μπορείτε να βγείτε και έξω για φαγητό, σε μία ταβέρνα, ένα εστιατόριο και να παραγγείλετε από τον κατάλογο, χωρίς να κουβαλάτε τα δικά σας «κουζινικά»