Μεγαλώνοντας το μοναχοπαίδι σας

The Pros and Cons of Being an Only Child | Tim and Olive's Blog

Στις μέρες μας οι οικογένειες με ένα παιδί συνεχώς πληθαίνουν. Tα πιο πολλά ζευγάρια δεν αποφασίζουν να κάνουν περισσότερα παιδιά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης και της γενικότερης ανασφάλειας που επικρατεί. Πόσο εύκολο, όμως, είναι το μεγάλωμα ενός παιδιού χωρίς αδέρφια; Παλαιότερα τα μοναχοπαίδια είχαν τη φήμη των κακομαθημένων, εγωκεντρικών, ανώριμων και ακοινώνητων παιδιών.

Σήμερα όλα αυτά δεν ισχύουν, ωστόσο υπάρχουν κάποιες παγίδες στο μεγάλωμα τους, τις οποίες οι γονείς θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα.

Οι γονείς που έχουν μόνο ένα παιδί συνήθως είναι υπερβολικοί. Επικεντρώνουν την προσοχή τους αποκλειστικά σε εκείνο και παραμελούν τον εαυτό τους και τον σύντροφό τους. Τις περισσότερες φορές υποχωρούν εύκολα στις απαιτήσεις του, γίνονται υπερ-προστατευτικοί και ταυτίζουν τα συναισθήματα τους με τα δικά του. Στην προσπάθεια τους να το προστατεύσουν από την απογοήτευση ή την αδικία, κάνουν τα πάντα για να το προφυλάξουν από αυτά τα συναισθήματα, με αποτέλεσμα να του στερούν έτσι σημαντικές εμπειρίες.

Τα μοναχοπαίδια μεγαλώνουν έχοντας μια αίσθηση παντοδυναμίας. Ποτέ δεν χρειάζεται να μοιραστούν κάτι, από την αγάπη των γονιών τους έως τα παιχνίδια τους. Επίσης, έχουν μάθει να περνούν αρκετό χρόνο µόνα τους, γι’ αυτό και τους αρέσει να έχουν τον προσωπικό τους χρόνο και χώρο. Επειδή μεγαλώνουν με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, αντιγράφουν από νωρίς τους ενήλικες και ωριμάζουν πιο γρήγορα. Ταυτόχρονα όμως, αναζητούν την παρέα άλλων παιδιών, γιατί είναι αυτό που τους λείπει. Ακόμα, επιδιώκουν πάντα να είναι πρώτα, γεγονός που τους δημιουργεί έναν μόνιμο φόβο απόρριψης.

Αν θέλετε να βοηθήσετε το μοναχοπαίδι σας να εξελιχθεί θετικά:
- Προσπαθήστε να το φέρνετε σε επαφή με άλλα παιδιά, ώστε να αποκτήσει εμπειρίες και να ανακαλύψει τις δυνατότητες του.
- Γράψτε το από νωρίς σε κάποιο παιδικό σταθμό, για να το βοηθήσετε να κοινωνικοποιηθεί.
- Επιτρέψτε του να αναπτύσσει πρωτοβουλίες, ώστε να μάθει να αυτενεργεί.
- Τέλος, τονώστε την αυτοπεποίθηση του και αφήστε το να ανεξαρτητοποιηθεί.