Από την κούνια, στο μεγάλο κρεβάτι

When is it safe to put a pillow in your toddler's crib or bed?

Καθώς το παιδί σας μεγαλώνει, αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη στιγμή για να το βγάλετε από τη κούνια και να το μεταφέρετε σε παιδικό κρεβάτι. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία γι΄ αυτή τη μετάβαση, υπάρχουν όμως κάποια στοιχεία που δείχνουν ότι ίσως έχει έρθει η ώρα.

  • Αν το παιδί φαίνεται πως δεν χωράει στη κούνια του και ο ύπνος του δεν είναι άνετος
  • Αν σκαρφαλώνει συχνά στο κάγκελο με κίνδυνο να πέσει
  • Αν ταυτόχρονα το εκπαιδεύετε στο κόψιμο της πάνας και πρέπει να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στη τουαλέτα
Συνήθως, τα περισσότερα παιδιά έχουν μεταφερθεί στο μεγάλο κρεβάτι μέχρι τα τρία τους χρόνια. Κάποια ενθουσιάζονται με αυτή την αλλαγή, άλλα παιδιά όμως επιζητούν την ασφάλεια της κούνιας.

Για να βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί, μιλήστε μαζί του ήρεμα. Εξηγήστε του ότι τώρα που μεγάλωσε μπορεί να κοιμάται σε κανονικό κρεβάτι, όπως τα μεγάλα παιδιά. Φέρτε του παραδείγματα από τα μεγαλύτερα αδέρφια, αν έχει, ή από φίλους. Διαλέξτε μαζί τα καινούργια σεντόνια και παπλώματα, και, αν μπορείτε, κάντε μια μικρή αλλαγή στη διακόσμηση του δωματίου, π.χ καινούρια αυτοκόλλητα στους τοίχους.

Αν η αλλαγή κρεβατιού είναι αναγκαία, γιατί περιμένετε ένα νέο μωρό στην οικογένεια, φροντίστε να έχει γίνει αρκετό καιρό πριν γεννήσετε. Έτσι, το παιδί δεν θα νιώσει ότι το νέο μέλος του παίρνει το κρεβάτι του. Σε κάθε περίπτωση, δώστε του τον απαραίτητο χρόνο να συνηθίσει.

Τέλος, μην ξεχάσετε να αγοράσετε ένα προστατευτικό κάγκελο, απαραίτητο για να μην πέφτει το παιδί.