Μεθυσμένοι γονείς, μεθυσμένα παιδιά...

Cutest Kids at Weddings

Όσο και αν ακούγεται περίεργο, οι συνήθειες στην κατανάλωση αλκοόλ των γονέων έχουν επίπτωση και στο ποια θα είναι η σχέση των παιδιών τους με το ποτό στο μέλλον. Αυτό απέδειξε μελέτη Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης στη Μεγάλη Βρετανία.

Το 19% των νέων, οι γονείς των οποίων έπιναν παραπάνω από τα συνηθισμένα, άρχισαν να μεθούν σε πολύ μικρή ηλικία, ενώ το 21% των παιδιών, που είχαν «πότες» γονείς, του δίνουν και καταλαβαίνει τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.

Στη Μεγάλη Βρετανία, μάλιστα, όπου μαστίζονται από φαινόμενα αλκοολισμού, έχει παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία αύξηση στους θανάτους από την ηπατική νόσο κατά το 1/5 σε σχέση με άλλα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Το πρόβλημα είναι ότι μερικοί γονείς πίνουν πάνω από τις κατευθυντήριες γραμμές, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι αυτό επηρεάζει τη στάση και τη συμπεριφορά των παιδιών τους», δηλώνει επιστήμονας που έλαβε μέρος στη μελέτη.

Οι επιστήμονες συνιστούν ότι οι άντρες δεν πρέπει να καταναλώνουν περισσότερο από μισό λίτρο μπύρας την ημέρα και οι γυναίκες περισσότερο από ένα ποτήρι κρασί.

Τα πιο εντυπωσιακά είναι ότι το 93% των παιδιών, από 10 έως 17 ετών, θεωρεί ότι είναι φυσιολογικό ένας συνομήλικός τους να μεθύσει μία φορά την εβδομάδα και ότι το 1/3 των ερωτηθέντων γονέων, που ξεπερνούν τα όρια, θεωρούν ότι είναι μέσα σε αυτά.

Και, εάν νομίζετε ότι η χώρα μας έχει μεγάλες διαφορές από τη Μεγάλη Βρετανία, κάνετε λάθος. Μία προσεκτική ματιά στον περίγυρό σας θα σας πείσει για το αντίθετο. Γι' αυτό, μαζί με όλα τα άλλα, δώστε τους το καλό παράδειγμα και στην κατανάλωση αλκοόλ.