Προφυλάξτε το μωρό σας από τον καύσωνα


Ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες είναι ημέρες κατά τις οποίες οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν σε υψηλά επίπεδα τις μεσημβρινές και πρώτες απογευματινές ώρες, αλλά κατά τις νυxτερινές ώρες οι θερμοκρασίες μειώνονται αρκετά, με αποτέλεσμα ο ανθρώπινος οργανισμός να μπορεί να αναλάβει δυνάμεις και να αντεπεξέλθει στην καταπόνηση που υφίσταται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σε εξαιρετικά θερμό περιβάλλον, οι μηχανισμοί αποβολής θερμότητας από το σώμα μπορεί να απορυθμιστούν.

Όταν η θερμοκρασία της ατμόσφαιρας είναι ίση με τη θερμοκρασία του σώματος, είναι αδύνατο για το σώμα να αποβάλλει θερμότητα από το δέρμα. Αν υπάρχει επίσης μεγάλη υγρασία, ο ιδρώτας δεν εξατμίζεται καλά. Σε αυτές τις περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθεί εξάντληση λόγω ζέστης ή θερμοπληξία.

Η εξάντληση από ζέστη εξελίσσεται συνήθως σταδιακά και προκαλείται από την απώλεια άλατος και νερού από το σώμα. Για να προστατευτούν τα μωρά από την υπερβολική αυτή ζέστη πρέπει:
  • Να είναι ντυμένα όσο γίνεται πιο ελαφρά. Προτιμότερο είναι τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες.
  • Όταν κάνει ζέστη να τους προσφέρονται συχνά, εκτός από γάλα (μητρικό ή άλλο) και άλλα υγρά όπως χαμομήλι, νερό, κλπ.
  • Να μην παραμένουν πολύ ώρα στον ήλιο μετά το μπάνιο και να φορούν πάντα καπέλο.
  • Τα μεγαλύτερα παιδιά καλό είναι να τρώνε περισσότερα χορταρικά και φρούτα και λιγότερα λίπη.