Συμβουλές πριν από τη... σύλληψη

Chances of Getting Pregnant Before, During & After Periods

Ηρθε η ώρα που αποφασίσατε ότι θέλετε να γίνετε μαμά! Πρόκειται για την μεγαλύτερη απόφαση της ζωής σας και γι’ αυτό δεν πρέπει να αφήσετε τίποτα στην τύχη του. Τι πρέπει να προσέξετε περισσότερο;

1. Ζυγιστείτε
Το να είστε υπέρβαρη είναι το ίδιο σημαντικό πρόβλημα, όσο να είστε λιποβαρής! Οι γιατροί συστήνουν στις γυναίκες, που έχουν πολλά παραπανίσια κιλά να προσπαθήσουν να τα χάσουν προτού να μείνουν έγκυες, κυρίως γιατί φοβούνται επιπλοκές κατά το τοκετό, όπως προεκλαμψία. Το να είστε λιποβαρής, οδηγεί σε προβλήματα στη σύλληψη, καθώς μπορεί να επηρεαστεί η ωορρηξία.

2. Διασκεδάστε/κάντε διακοπές
Είναι σημαντικό για την ψυχολογία μιας εγκύου να νιώθει ευτυχισμένη και απόλυτα έτοιμη. Μη στερείστε ότι σας αρέσει να κάνετε, όσο δεν είστε έγκυος. Πηγαίνετε ένα ωραίο ταξίδι, και γενικά πάρτε... ανάσες που θα σας χρειαστούν και τους εννέα μήνες της εγκυμοσύνης σας, αλλά και μετά που θα έχετε το μωρό σας.

3. Προσοχή στα φάρμακα
Ενημερώστε τον γιατρό σας για τα φάρμακα που συνηθίζετε να λαμβάνετε. Μερικά χάπια μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την εξέλιξη μιας εγκυμοσύνης κυρίως όταν βρίσκετε στην αρχή της

4. Κάντε ένα γενικό τσεκ απ
Αυτό είναι το πρώτο πράγμα που θα σας προτείνει ο γιατρός σας μόλις πιστοποιήσει ότι είστε έγκυος. Εσείς προνήστε να κάνετε ένα γενικό τσεκ απ, μόλις αποφασίσετε ότι μπαίνετε στη διαδικασία να συλλάβετε. Είναι σημαντικό να κάνετε και κάποια εμβόλια, όπως αυτό της γρίπης, ώστε να μην το έχετε σε εκκρεμότητα όταν είστε έγκυος.

5. Επισκεφτείτε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο
Ελέγξτε την κατάσταση των ματιών και των δοντιών σας, γιατί σε περίπτωση που μείνετε έγκυες, πρέπει να ξέρετε ότι η αύξηση των ορμονών επηρεάζει την κατάσταση των δοντιών, ενώ ενδεχόμενη μυωπία μπορεί να προβληματίσει τον γιατρό κατά τον τοκετό.

6. Σταματήστε το κάπνισμα και το αλκοόλ
Και τα δύο πρέπει να κοπούν προτού να συλλάβετε γιατί αυξάνουν τις πιθανότητες αποβολής, ενώ κατηγορούνται για πρόκληση σωρείας προβλημάτων των εμβρύων

7. Πάρτε φυλλικό οξύ
Συζητήστε με τον γιατρό σας σε ποιο σκεύασμα θα καταλήξετε. Το φυλλικό οξύ είναι πολύ σημαντικό για τον γυναικείο οργανισμό, πριν και κατά τη διάρκεια της σύλληψης. Γι'αυτο, αυξήστε την κατανάλωση πράσινων λαχανικών.