Ποια είναι τα "έξτρα" συμπτώματα μιας πολύδυμης κύησης;

How a Twin Pregnancy Develops Week by Week | LoveToKnow

Αν περιμένετε δίδυμα ή και παραπάνω από δύο έμβρυα, είναι σίγουρο ότι έχετε διφορούμενα συναισθήματα. Από τη μία, είστε ενθουσιασμένες και, από την άλλη, ανησυχείτε πολύ για το πώς θα εξελιχθει η κύηση και ο τοκετός.

Εκτός από αυτές τις σκέψεις, σας έρχονται κι άλλες, οι οποίες μπορεί να αφορουν το πιο μακρινο μελλον σας ως μητερας διδύμων ή και περισσότερων παιδιών, αλλά είναι λογικό να σας προβληματίζουν.

«Θα τα βγάλω πέρα; Θα καταφέρω να δώσω σε όλα τα μωρά την ίδια αγάπη; Θα τα προλαβαίνω να τα φροντίσω επαρκώς; Θα μου φτάσουν τα λεφτά;»... Κάθε μέρα, που περνάει, και πλησιαζει η μερα του τοκετού, όλο και περισσότερο σκέπτεστε τις αντικειμενικές δυσκολίες.

Την τελευταια δεκαετια, ο αριθμός των πολύδυμων κυήσεων έχει εκτοξευθεί λογω των μέσων παραγωγής υποηβοηθούμενης εγκυμοσύνης, στα οποία καταφεύγουν όλο και περισσότερα ζευγαρια στις μέρες μας.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στις ΗΠΑ και στον Καναδά, το ποσοστό των διδύμων κυήσεων αυξήθηκε κατά 30% και 40%, ενώ των τριδύμων  αγγιξε το 300%!

Κι επειδή μερικά πράγματα πρέπει να ξεκαθαρίζονται από την αρχή, πρέπει να γνωρίζετε ότι το γεγονός ότι κυοφορείτε περισσότερα από ένα παιδί, δεν σημαίνει ότι θα τρώτε για τρεις!

Η ανάγκη για ημερήσια πρόσληψη θερμίδων δεν αλλάζει. Η ανάπτυξη των εμβρύων σας εξαρτάται από τη ροή του αίματος στον πλακούντα και σε καμία περίπτωση από το φαγητό που προσλαμβάνετε.

Γι αυτό μην θεωρείται φυσιολογικό να παίρνετε αδικαιολόγητα κιλά.

Τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης είναι ίδια, εκτός από το ότι είναι δυνατόν να τα νιώσετε πιο γρήγορα και πιο έντονα.

Αυτό που αλλάζει είναι ότι το λαχάνιασμα, η ταλαιπωρία στο περπάτημα και η έξτρα πίεση, που θα νιώθετε όσο προχωρά η εγκυμοσύνη, καθως έρχονται νωρίτερα από ό,τι σε μία εγκυμοσύνη ενός εμβρύου.

«Πολλές μαμάδες, που έχουν πολύδυμες κυήσεις και έχουν φθασει την 32η εβδομάδα, ομολογούν ότι δεν μπορούν να κάνουν απλά καθημερινά πράγματα, επειδή κουράζονται.

Επίσης, στις πολύδυμες κυήσεις είναι πολύ πιο συχνές οι επιπλογές της εγκυμοσύνης, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, αναιμία, διαβήτης κύησης και λοιπά.

Το γεγονός ότι ο οργανισμός της εγκύου κουράζεται ευκολότερα, σε συνδυασμό ότι υπάρχει το ρίσκο που γνωρίζετε, οδηγεί τις γυναίκες, που κυοφορούν περισσότερα από ένα έμβρυα, να διακατέχονται απο πολυ πιο εντονο αγχος.