Χτύπησε το κεφάλι του! Kαι τώρα;

How TBIs Could Impact Your Child's Future | DSS Law, P.C.

Τα μικρά παιδιά χτυπάνε συχνά στο κεφαλάκι τους. Το χτύπημα αυτό δεν πρέπει να φέρνει τον πανικό, καθώς τις περισσότερες φορές οι συνέπειες δεν είναι δυσάρεστες, ουτε επικίνδυνες.

Απλώς, το παιδί χρειάζεται μία πιο σχολαστική παρακολούθηση, είτε ο τραυματισμός είναι εμφανής, είτε όχι.

Αρχικά, βάλτε πάγο στο χτύπημα και μην του δώσετε φαγητό.

Ίσως για ένα 24ώρο να πρέπει να το παρατηρήσετε μήπως δείτε κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά του, υπνηλία, ατονία, κόπωση, οπότε θα πρέπει να ενημερώσετε τον γιατρό σας.

Συγκεκριμένα, θα πρέπει να επικοινώνησετε άμεσα τον παδίατρο όταν το παιδί αισθανθεί: ζαλάδα, σύγχυση, ναυτία, εμετό, ευερεθιστότητα, αιμορραγία από τη μύτη, το στόμα ή τα αυτιά.

Όσο περνάει η ώρα από το χτύπημα και το παιδί δεν εκδηλώνει κάποιο από τα προαναφερθέντα συμπτώματα, τόσο μειώνεται η πιθανότητα εγκεφαλικής διάσεισης, θα πρέπει όμως να έχουμε κατά νου τα εξής:

•  Αν το παιδί ετοιμαζόταν να πάει για ύπνο, θα πρέπει να το ξυπνάμε κάθε 2-3 ώρες, για να βεβαιωνόμαστε ότι ξυπνάει, μας αναγνωρίζει και μπορεί να κινήσει τα χεράκια και τα ποδαράκια του.

•  Τις αμέσως επόμενες ώρες το παιδί πρέπει να ξεκουραστεί (όσο το δυνατόν), να μην παρακολουθήσει τηλεόραση και να μην διαβάσει, να μην παίξει πολύ κλπ.