Μη δένετε τις πιπίλες!

How to Clean and Sterilize Pacifiers (5 Simple Steps)

Eχετε σκεφθεί ποτέ ότι η χρηση κορδονιού ή σχοινιού για το κρέμασμα της πιπίλας στον λαιμό του μωρού, θα μπορούσε να βλάψει το μωρό σας;

Σε ένα μωρό που κινείται, μπουσουλάει, κυλιέται, προσπαθεί να σταθεί,  ένα τέτοιο κορδόνι υπάρχει περίπτωση να τυλιχτεί γύρω από το λαιμουδάκι του και να το τραυματίσει.

Αυτό που πρέπει να έχετε πάντα ως κανόνα είναι να μη δένετε την πιπίλα του μωρού με οτιδήποτε, όταν βρίσκεται στο κρεβάτι ή στο κοροτσάκι του. Κατα τη διάρκεια του ύπνου, το κορδονάκι είναι πιθανό ακόμα και να πνίξει το μωρό.

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να μάθετε το μωρό σας να έχει την πιπίλα, μόνο όταν έχει ανάγκη να ηρεμήσει, είτε γιατί κλαιει, είτε γιατί θέλει να αποκοιμηθεί.

Επομένως δεν υπάρχει και λόγος να «δένετε» μία πιπίλα συνεχώς πάνω του, γιατί έτσι θα του δημιουργήσετε ακόμα μεγαλύτερη εξάρτηση.

Είναι προτιμότερο να έχετε πάντα μαζί σας παραπάνω από μία καθαρές πιπίλες, παρά να έχετε άγχος μην του πέσει κάτω ή τη χάσετε.

Ακόμας ένας κίνδυνος που ελλοχεύει πάντα, όταν υπάρχει χρήση πιπίλας, είναι η πιθανότητα το παιδί να «κόψει» μέρος της θηλής και να την καταπιεί.

Ωστόσο, αυτό συμβαίνει μόνο όταν η πιπίλα έχει αλλαχτεί πολύ καιρό πριν και επομένως είναι πολυχρησιμοποιημένη, και όταν το παιδί, που την χρησιμοποιεί, έχει βγάλει τα περισσότερα από τα δοντάκια του.

Οι παιδίατροι συνιστούν ότι ένα παιδί είναι καλό να έχει κόψει την πιπίλα προτού να κλείσει τα δύο του χρόνια, και γι’ αυτό εσείς θα πρέπει εξ αρχής να τη χρησιμοποιείτε ως ένα «εργαλείο» που χρειάζεται κάποιες στιγμές και όχι όλες τις ώρες το παιδί σας.