Τι κάνουμε, όταν το παιδί βρίζει



Το μικρό σας χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις και δεν ξέρετε τι να κάνετε; Το σίγουρο είναι ότι δεν μπορείτε να αγνοήσετε αυτήν την κακή του συνήθεια.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να αναρωτηθείτε σχετικά με τις λέξεις που εκστομίζει το παιδί, είναι το «πού τις έχει ακούσει».

Αυτό θα σας βοηθήσει να «χτυπήσετε» το πρόβλημα στη ρίζα του, βρίσκοντας λύσεις.

Αν παραδείγματος χάριν, οι λέξεις που έχει υιοθετήσει το μικρό σας, βρίσκονται μέσα στο δικό σας καθημερινό λεξιλόγιο, ή εκφράζονται κατά κόρον από κάποιο άλλο στενό μέλος της οικογένειάς σας, προσπαθήστε να μη βρίζει κανείς μπροστά του.

Το παιδί αδυνατεί να αντιληφθεί το γιατί αυτές τις λέξεις μπορούν να τις χρησιμοποιούν κατά κόρον η μαμά ή ο μπαμπάς, ενώ αυτό δεν πρέπει να τις λέει.

Ότι κι αν βρείτε να του πείτε, εξηγώντας του, πόσο άσχημο είναι να τις λέει, τόσο περισσότερο μπερδεύεται και φυσικά δεν πρόκειται ποτέ να συνετιστεί.

Εφόσον, όμως, θεωρείται ότι το παιδί χρησιμοποιεί άσχημες λέξεις που δεν προέρχονται από το δικό σας στόμα, πρέπει να του καταστήσετε σαφές ότι κάτι τέτοιο είναι ανεπίτρεπτο και αποτελεί ανάρμοστη συμπεριφορά που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους όρους που βάζετε ως οικογένεια.

Κάθε φορά που βρίζει, εσείς πρέπει να το σταματάτε, να το επιπλήττεται και να του επαναλαμβάνεται ότι αυτό δεν πρέπει να ξαναγίνει.

Μην πέσετε στην παγίδα να γελάσετε με ό,τι είπε, ή να θεωρήσετε εσείς ή η παρέα σας διασκεδαστικό το νέο του χούι.

Το παιδί θα εκλάβει τη συμπεριφορά σας ως έπαινο και δεν θα πάρει το σωστό μήνυμα από την αρχή.
Φυσικά, μην θεωρήσετε ότι «παιδί είναι δεν πειράζει», γιατί δεν πρόκειται ποτέ να πάρει το μήνυμα ότι η συμπεριφορά του δεν είναι σωστή.