Σημαντική η παρουσία της μητέρας για την υγεία του παιδιού

Overcoming Fear Of Pregnancy In Older Women - The Butterfly Mother

Με το δεδομένο ότι οι σύγχρονες γυναίκες καθυστερούν να κάνουν παιδί εξαιτίας της καριέρας τους, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο διεξάγουν συνέχεια έρευνες στο κατά πόσον αυτή η καθυστέρηση μπορεί τελικά να βλάψει την υγεία του μωρού τους μακροχρόνια.

Προηγούμενες, λοιπόν, μελέτες είχαν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες, που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερες ηλικίες, θέτουν την υγεία των παιδιών τους σε κίνδυνο κατά την ενήλικη ζωή τους.
 Ωστόσο, νέα έρευνα που έγινε στη Γερμανία διαψεύδει τις μέχρι στιγμής μελέτες και υποστηρίζει ότι οι μεγαλύτερες γυναίκες μπορούν να αποκτήσουν παιδιά χωρίς να έχουν ενοχές.

Συγκεκριμένα η νέα έρευνα από το Max Planck Institute for Demographic Research, που εδρεύει στη γερμανική πόλη Ρόστοκ, κατέρριψε αυτή τη θεωρία. Εξέτασε συνολικά 18000 παιδιά, που γεννήθηκαν από μητέρες μεταξύ 35-44 ετών, και βρήκε ότι δεν ήταν σε καμία περίπτωση λιγότερο υγιή από τα παιδιά, που γεννήθηκαν από μητέρες μεταξύ 25 και 34 ετών. Αντίθετα, για τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες νεαρότερες των 20 ετών, ανακάλυψαν ότι οι περισσότερες να αναπτύξουν ασθένειες ως ενήλικες ήταν μάλλον μεγαλύτερες!

Ο επικεφαλής της έρευνας Μίκο Μίρσικα διευκρίνισε ότι περισσότερο από την ηλικία, υπάρχουν άλλοι παράγοντες, που τελικά παίζουν ρόλο στην συνολικά μετέπειτα υγεία του παιδιού.

Ενας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι τα χρόνια που έζησαν μαζί μητέρα και παιδί, μια και η έρευνα κατέδειξε ότι τα παιδιά, που έχαναν την μητέρα τους νωρίς, είχαν χειρότερη υγεία αργότερα στη ζωή τους, προφανώς εξαιτίας της μεγάλης ψυχολογικής πίεσης ή ακόμα και του γεγονότος ότι δεν είχαν κάποιον να τα φροντίζει περισσότερο!

Ενας ακόμα σημαντικός παράγοντας ήταν το μορφωτικό επίπεδο της μητέρας, καθώς τα παιδιά που γεννήθηκαν από μητέρες με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο κι άρα χαμηλό εισόδημα δεν είχαν την ευκαιρία να απολαμβάνουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα!

Να τονίσουμε ότι η εν λόγω έρευνα δεν εξέτασε τις επιπτώσεις, που έχει στην υγεία της ίδιας της μητέρας μία καθυστερημένη ηλικιακά εγκυμοσύνη, αλλά αποκλειστικά στην υγεία του ίδιου του παιδιού.