Το χαμόγελό σας είναι έπαινος

Child's Love - Mom With Baby - Baby Posters | OshiPrint.in

Το ξέρετε ότι, όταν χαμογελάτε απλά με κάτι που κάνει το μωρό σας, του δίνετε την ικανοποίηση ότι κάτι έχει κάνει σωστά και το γεμίζετε αυτοπεποίθηση;

Και όμως! Στα παιδιά αρκεί ένα χαμόγελό μας ή μία ενθαρρυντική ματιά, για να αντιληφθούν ότι είστε περήφανοι για τις πράξεις τους και να συνεχίσουν να έχουν την ίδια συμπεριφορά.

Ειδικά, μάλιστα, τα κορίτσια, που επιζητούν την επιβράβευση περισσότερο από τα αγόρια, δείχνουν μεγάλη ικανοποίηση όταν καταλαβαίνουν ότι η μαμά τους επικροτεί τις πράξεις τους.

Γι’ αυτό μη φείδεστε χαμόγελων και, ακόμα καλύτερα, μη διστάζετε να επικροτείτε τη συμπεριφορά τους.
Οι έπαινοι, που θα τους κάνετε, μένουν στο μυαλό τους και δρουν ενθαρρυντικά για την επόμενη φορά.

Ένα παιδί, που νιώθει απόρριψη και αδιαφορία από το γονιό του και ειδικά από την μητέρα του, θα έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και έτσι θα είναι πάντα διστακτικό σε ό,τι απόφαση πρέπει να πάρει στη μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

Να θυμάστε ότι ο γονιός είναι ο κινητήριος μοχλός για το παιδί, καθώς του δίνει τη δύναμη που χρειάζεται, ενώ, μέσα από τις δικές μας παραινέσεις, τα παιδιά μαθαίνουν να ξεχωρίζουν το καλό με το κακό, το δίκαιο με το άδικο κ.ο.κ.!

Αν δεν αποδείξουμε ότι εκτιμάμε τις προσπάθειες, που κάνει το μικρό μας, τότε θα είναι δύσκολο να του δώσουμε την ώθηση που χρειάζεται.