Μην υποτιμάτε τους φόβους του μικρού σας

You Know You Have A Toddler When...

Παίρνετε αψήφιστα τους φόβους του μικρού σας; Ίσως πρέπει να αλλάξετε στάση. Ο καλύτερος τρόπος να ξεπεράσει ένα παιδάκι τον οποιοδήποτε φόβο του είναι να κατανοήσετε το συναίσθημά του διερευνώντας τα αίτια που τον προκαλούν.

Κι αυτό πώς γίνεται; Μόνο με την κουβέντα.

Τα παιδιά, πολλές φορές, φοβούνται από το πιο απίθανο πράγμα, π.χ το νερό, μέχρι το πιο πιθανό, δηλαδή το σκοτάδι. Το να μη τους δώσουμε σημασία υποβαθμίζοντας αυτό που νιώθουν λέγοντάς τους φράσεις του τύπου: «Μα είναι δυνατόν να φοβάσαι;», «Είσαι μεγάλο παιδί πια», «Μην κάνεις έτσι και κοιμήσου» και άλλα απορριπτικά σχόλια, δεν βοηθάνε την ψυχολογία του παιδιού.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να μάθετε, τι είναι ακριβώς αυτό που φοβάται, τι σκέφτεται, πως το έχει στο μυαλό ότι κάτι μπορεί να συμβεί, και μόνο με τις συνεχείς ερωτήσεις θα καταφέρετε να εκμαιεύσετε την αλήθεια και να του αντικρούσετε τους φόβους του.

Να έχετε υπόψη σας ότι κάποια παιδιά αρνούνται να σας δώσουν λεπτομέρειες για το τι φοβούνται, αλλά εξακολουθούν να έχουν την ίδια συμπεριφορά, π.χ να μην κοιμούνται καλά το βράδυ. Εσείς να επιμείνετε, εξηγώντας του ότι βρίσκεστε κοντά του για να το βοηθήσετε.

Καθησυχάστε το και κάντε το να νιώσει ότι ο φόβος είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα, εξηγώντας του ταυτόγχρονα γιατί δεν πρέπει να φοβάται.

Παραδείγματος χάρη αν φοβάται την άμμο στην θάλασσα, κρατήστε το αγκαλιά διαβεβαίωστε το ότι δεν θα το αφήσετε στην άμμο, παρά μόνο πάνω στην πετσέτα του και σταδιακά αποδείξτε του ότι η άμμος δεν μπορεί να του κάνει τίποτε κακό, φέρνοντάς το σιγά σιγά σε επαφή μαζί της.

Οποιαδήποτε βίαιη αντιμετώπιση, δεν θα έχει αποτέλεσμα.

Μερικά παιδάκια φοβούνται τον παλιατζή που φωνάζει στις γειτονιές ή τον μανάβη που πουλάει τα προϊόντα του. Εξηγήστε του τι κάνουν αυτοί οι άνθρωποι και κατεβείτε κάποια στιγμή κάτω να τους δει.
Ένα τρομαγμένο παιδάκι μπορεί μερικές φορές να ξεπεράσει την τρομάρα του απλά και μόνο με το να του δώσετε μια απλή και λογική εξήγηση γι’ αυτό που το φοβίζει.

Κι αυτό πρέπει να έχετε πάντα στο δικό σας μυαλό.