Μάθετε στα παιδιά την έννοια των χρημάτων

Σχολικό βοήθημα 300 ευρώ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε | Singleparent.gr

Ήρθε η ώρα να βγείτε με το μικρό σας για να ψωνίσετε ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς; Είτε πρόκειται για τον πρώτο του χρόνο στον παιδικό σταθμό, είτε για την αρχή της επίσης πλέον σχολικής του καριέρας με την ένταξή του στο νηπιαγωγείο, ήρθε πλέον η στιγμή να του μάθετε ορισμένα πράγματα για την αξία του χρήματος που θα του χρησιμεύσουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για το χρήμα γύρω στην ηλικία των τριών ετών. Να αντιληφθούν δηλαδή ότι όσα υπάρχουν μέσα στο σπίτι πρέπει να δώσουμε ένα αντίτιμο για να τα αποκτήσουμε.

Αυτό μπορεί να το διδαχθούν σταδιακά εξηγώντας τους κάποια πράγματα για το πώς ψωνίζετε και γιατί κάνετε κάποιες συγκεκριμένες επιλογές έναντι σε κάποιες άλλες.

Ένας καλός τρόπος για να αντιληφθούν την έννοια του χρήματος είναι να τα βάλετε να εξοικονομούν κάποια κέρματα σε ένα μικρό κουμπαρά, λέγοντάς τους ότι σε μία συγκεκριμένη ημερομηνία, τα Χριστούγεννα π.χ. θα μπορέσουν να τον σπάσουν για να πάνε να αγοράσουν τα δώρα που θα ήθελαν.

Εμείς σα γονείς έχουμε την υποχρέωση να διδάξουμε τα παιδιά ότι το τι χρειαζόμαστε από το τι θέλουμε είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα τους απαγορέψουμε να αποκτήσουν κάτι μόνο και μόνο επειδή απλά το θέλουν χωρίς να τους χρειάζεται κάτι. Όμως, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί να κρατάμε ένα μέτρο που θα μας βοηθήσει να μην μεγαλώσουμε κακομαθημένους εφήβους και μετέπειτα ενήλικες.

Σε αυτό το κομμάτι βοηθάει πολύ ο τρόπος που ξοδεύετε εσείς τα χρήματα. Αν το παιδί μεγαλώνει σε μία οικογένεια που δεν κάνει ανώφελες σπατάλες, αλλά διατηρεί έναν ικανοποιητικό μέσο όρο ανάμεσα στο τι πραγματικά χρειάζεται και στο τι τελικά ξοδεύει για απλή ευχαρίστηση, τότε και το ίδιο μεγαλώνοντας θα υιοθετήσει μία παρόμοια συμπεριφορά.

Αξίζει να τονίσουμε ότι η συμπεριφορά του «ζω με αυτά που έχω και όχι με αυτά που θέλω» δεν περιορίζεται στον τρόπο που ξοδεύετε τα λεφτά. Διδάσκεται και μέσα από τις καθημερινές επιλογές του παιδιού, όπως του ότι μπορεί να παίξει στην αυλή του σπιτιού και δεν χρειάζεται να πάει κάθε φορά στον παιδότοπο, ή δεν είναι αναγκαίο να καταναλώνει κάθε μέρα ό,τι γλυκό θέλει.

Σε γενικές γραμμές τα παιδιά το χρειάζονται το μέτρο όπως και το να αναγνωρίζουν ότι σε όλα υπάρχει ένα όριο, και στα χρήματα φυσικά .