Παραμείνετε όμορφη και κατά την εγκυμοσύνη

Όταν μια γυναίκα καταλαβαίνει ότι είναι έγκυος, αισθάνεται να πλημμυρίζει την ψυχή της μια ευτυχία απολύτως δικαιολογημένη. Όσο όμως περνά ο καιρός και η εγκυμοσύνη προχωρεί, τον ενθουσιασμό της διαδέχεται ένα αίσθημα φόβου, μήπως και ο τοκετός γίνει αιτία να χαλάσουν οι γραμμές του σώματός της, που με τόσες προφυλάξεις έχει καταφέρει να διατηρήσει.

Πράγματι, ο τοκετός σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μια περιπέτεια που αλλοιώνει το πρόσωπο γεμίζοντάς το με πανάδες, χαλαρώνει το στήθος με το θηλασμό, διαστέλλει και ξεχειλώνει την κοιλιά και φουσκώνει τις γάμπες, που κινδυνεύουν να προσβληθούν από κιρσούς, λόγω διαταραχής της κυκλοφορίας του αίματος.

Εν τούτοις είναι δυνατόν, και αυτό εξαρτάται από την ίδια τη γυναίκα, όχι μόνο να αντιμετωπίσει τις δυσάρεστες συνέπειες του τοκετού, αλλά και να επιτύχει να γίνει πιο όμορφη και πιο δροσερή, αρκεί να λάβει τις αναγκαίες προφυλάξεις από την αρχή της εγκυμοσύνης, ώστε να μην προλάβουν να κερδίσουν έδαφος από την αμέλειά της οι κίνδυνοι που την απειλούν.

Όπως μια γυναίκα ενδιαφέρεται για την υγεία της, το ίδιο θα πρέπει να ενδιαφέρεται και αισθητικώς για την εγκυμοσύνη της.

Εν πρώτης πρέπει να προσέχει το πολύ φαγητό. Το μεγαλύτερο μέρος του πάχους που συνοδεύει τη μητρότητα, προέρχεται από το γεγονός ότι οι έγκυες γυναίκες τρώνε πάρα πολύ. Συνήθως αναπτύσσουν μια υπερβολική όρεξη που τη διατηρούν και μετά τον τοκετό, με αποτέλεσμα όλη η ποσότητα των τροφών – η οποία είναι πολύ περισσότερη από εκείνη που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά το βρέφος- μετασχηματίζεται σε λίπος, που είναι δύσκολο να διαλυθεί μετά την εγκυμοσύνη.

Επίσης, πολλές γυναίκες αντιμετωπίζουν την εγκυμοσύνη σαν ασθένεια και αποφεύγουν κάθε προσπάθεια και κόπο. Αυτό όμως τις κάνει να νοιώθουν πιο αδύναμες και πιο εύθραυστες. Το συναίσθημα αυτό έχει άσχημες συνέπειες και προετοιμάζει στις γυναίκες αυτές έναν δύσκολο τοκετό. Ένα χοντρό μωρό είναι δύσκολο να απωθηθεί από ένα άτονο μυϊκό κοιλιακό τοίχωμα, που επιβραδύνει την απελευθέρωση. Από αισθητικής άποψης, άλλωστε, αυτό θα έχει δυσάρεστες συνέπειες και στη γραμμή και τη μελλοντική ομορφιά της γυναίκας.

Τέλος, σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν υπάρχει κανένας λόγος να διακοπούν οι συνηθισμένες δραστηριότητες, ούτε η φυσική αγωγή ή τα σπορ που έκανε μια μέλλουσα μαμά πριν από αυτή – εάν βέβαια το επιτρέπει και ο γιατρός της. Οπωσδήποτε, όμως, πρέπει να αποφεύγει την υπερκόπωση, καθώς και όλα τα σπορ ή παιχνίδια που συνεπάγονται τραντάγματα ή πτώσεις, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποβολή του εμβρύου.

Τέλος πρέπει να συνηθίσει να κρατά από τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης της την πλάτη της ίσια και τεντωμένη, έτσι ώστε όταν θα είναι προς το τέλος της, δεν θα είναι αναγκασμένη να γέρνει προς τα πίσω για να κρατήσει την ισορροπία της. Από την αρχή το βάρος της πρέπει να μοιράζεται σε όλο της το σώμα, για να μπορούν να ξεκουράζονται η μέση, οι γάμπες και τα πόδια της.