Πονοκέφαλος στα παιδιά

Managing Kids' Headaches: What Parents Should Know

Και όμως, ο πονοκέφαλος δεν απασχολεί μόνο τους μεγάλους. Περίπου το 80% των παιδιών έως την ηλικία των 14 χρόνων έχουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο πονοκεφαλου, ενώ το 20% έχει πονοκεφαλο μια φορά το μήνα.

Συνήθως ο πονοκέφαλος στα παιδιά είναι παροδικός και περνάει είτε με τη χορήγηση αναλγητικών είτε από μόνος του. Ωστόσο, αν είναι επίμονος, θα πρέπει να αναζητήσετε τα αίτιά του και ίσως να υποβάλετε το παιδί σε μία σειρά ιατρικων εξετάσεων.

Ο πονοκέφαλος είναι πολύ φυσιολογικό και σύνηθες σύμπτωμα στα παιδιά που ταλαιπωρούνται από ίωση, και συνήθως αυτός ο πόνος συνοδεύεται από πυρετό.

Ο γονεας θα πρέπει ίσως να ξεκινήσει να ανησυχεί ή να το ψάχνει περισσότερο, όταν αντιληφθεί ότι το παιδί έχει έντονους και συχνούς πονοκεφάλους, όταν ξυπνάει και διαμαρτύρεται ότι πονάει το κεφάλι του και όταν η κεφαλαλγία, που παρουσιάζει, ακολουθείται και από άλλα συμπτώματα, όπως εμετοί, πυρετό ή ατονία (σ.σ η ίδια συμπτωματολογία περιγράφεται και στις ιώσεις, γι’ αυτό μην ανησυχείτε με το παραμικρό).

Ο γιατρός, στον οποιο θα απευθυνθειτε, θα προσπαθήσει να πάρει ένα πλήρες ιστορικό του παιδιού, ρωτώντας λεπτομέρειες όπως: πότε ξεκίνησαν οι πονοκέφαλοι, αν έχουν επιδεινωθεί, τη συχνότητά τους, το ακριβές μέρος του πόνου, την αντίδραση του παιδιού, και φυσικά την όλη συμπτωματολογία.

Να είστε έτοιμοι να απαντήσετε με σαφήνεια και ακρίβεια, ώστε να τον διευκολύνετε στη διάγνωση και να ησυχάσετε κι εσείς από την ανησυχία σας για τον πόνο του μικρού σας.