Νεογνική ακμή και milia στα μωρά

Baby acne: What you need to know | Mum's Grapevine

Η νεογνική ακμή είναι δύσκολο να διαφοροποιηθεί από άλλους ερεθισμούς του βρεφικού δέρματος, γι’ αυτό μάλλον θα χρειαστείτε την άποψη του παιδιάτρου σας.

Συνήθως δε συγχέεται με μία άλλη συχνή δερματική πάθηση στα βρέφη που στα ονομάζεται milia.

Στη νεογνική ακμή, τα σπυράκια που εμφανίζονται έχουν κόκκινα «κεφαλάκια», ενώ στη milia, λευκά.

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η νεογνική ακμή έχει αιτία εμφάνισής της τις ορμόνες της μητέρας και εμφανίζεται λίγες εβδομάδες μετά τη γέννηση, ενώ η milia προκαλείται όταν νιφάδες της εξωτερικής στοιβάδας του δέρματος παγιδεύονται στα εσωτερικά στρώματα και τελικά εμφανίζεται αυτός ο ερεθισμός.

Και στις δύο περιπτώσεις το νεογνό εμφανίζει κόκκινα ή λευκά σπυράκια, τα οποία εντοπίζονται στο πρόσωπο του, κυρίως στο μέτωπο, στα μάγουλα και στο πηγούνι, ενώ οι βλάβες μπορεί να επεκτείνονται στην πλάτη και στο πάνω μέρος του θώρακα.

Και οι δυο παθήσεις εξαφανίζονται από μόνες τους σε λίγες εβδομάδας, αν και σε κάποια βρέφη μπορεί να επιμείνει μέχρι 6 μήνες.

Γενικά, δεν απαιτείται καμία θεραπεία, εκτός από απαλό καθάρισμα των προσβεβλημένων περιοχών με σκέτο νερό ή ένα απαλό καθαριστικό με ουδέτερο PH.

Το να χρησιμοποιείται κρέμες ή άλλες λοσιόν για να καταπολεμήσετε τέτοιου είδους δερματικές παθήσεις δεν συνιστάται.

Καλό θα είναι να αποφεύγετε να τρίβετε τα ερεθισμένα σημεία, και προσέχετε να καθαρίζετε τα χέρια του μωρού σας, αν έχει την τάση να ακουμπάει στα ερεθισμένα σημεία.