Μη κάνετε αρνητικά σχόλια για τον χαρακτήρα του!



Τα παιδιά επηρεάζονται από τη θετική ή την αρνητική γνώμη των άλλων για εκεινα και, τελικά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να υιοθετήσουν συμπεριφορές, τις οποιες οι άλλοι καταλογίζουν σε αυτά!

Με πολύ απλά λόγια, αν ένα παιδί, έχει συνηθίσει να ακούει από το στόμα του γονιού του, ότι είναι «ανεύθυνο», «χαζό» ή «κακό παιδί», μπορεί τελικά να γίνει ακριβώς αυτο, για να επιβεβαιωσει αυτό που το αγαπημένο του πρόσωπο τού προσάπτει! Το σύνδρομο αυτό λέγεται, «σύνδρομο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας» και δεν απαντάται μόνο στα παιδιά αλλά και στους ενήλικες.

Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιηθηκε έρευνα στις Ηνωμενες Πολιτειες με ένα δείγμα παιδιών, τα οποια έδωσαν «χαρτάκι» στο δάσκαλο με τους -υποτιθεμενους- καλούς μαθητές. Στο τέλος του τριμήνου, πραγματικα, οι «καλοί» είχαν γίνει όντως καλοί σε σύγκριση με τους υπόλοιπους και πάντα σύμφωνα με όσα είχαν πει οι συμμαθητές τους γι’ αυτούς!

Να σημειωθεί, κι αυτό έχει μεγάλη σημασία και για εμάς τους μεγάλους, ότι έχει διαπιστωθεί ότι το ίδιο ισχύει και στις εταιρίες σχετικά με την άποψη, που έχουν οι διευθυντές για κάποιους υπαλλήλους!
Οι υπάλληλοι, που ήξεραν ότι θεωρούνται καλοί, διατήρησαν τις καλές τους επιδόσεις, οι υπάλληλοι που βρίσκονται υπό αίρεση, δεν αύξαναν τις δικές τους, ενώ οι υπάλληλοι που έμαθαν ότι περιμένουν περισσότερα από αυτούς, κατάφεραν να βελτιώσουν τη συνολική τους εικόνα.

Σχετικά με τα παιδιά μας, που αυτό βασικά μας αφορά, πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα παιδιά στηρίζουν πολλά στη γνώμη που έχουν οι γονείς τους και οι παιδαγωγοί τους γι’ αυτά.

Επομένως όταν ο μπαμπάς, η μαμά ή ή δασκάλα, τους υπενθυμίζουν ότι «δεν είναι καλοί μαθητές», «δεν διαβάζουν σωστά», «είναι ζηλιάρηδες», «είναι άτακτα» ή τους προσδίδουν οποιαδήποτε άλλον χαρακτηρισμό ή "ταμπέλα", τα παιδιά πείθονται ότι οι μεγαλύτεροι έχουν δίκιο και τελικά επιβεβαιώνουν τις δικές τους προβλέψεις!