Βρείτε θρεπτικά συστατικά σε τροφές, που δε φαντάζεστε!
Διανύετε την εγκυμοσύνη σας και ακούτε συνέχεια για τις αυξημένες ανάγκες του οργανισμού σας σε ασβέστιο, φυλλικό οξύ, αντιοξειδωτικές ουσίες, βιταμίνες, σίδηρο κ.οκ.

Πέρα από τα διάφορα συμπληρώματα διατροφής, που θα σας συστήσει ο γιατρός σας, μάθετε και κάποιες τροφές, που θα σας βοηθήσουν να προσλάβετε θρεπτικά συστατικά, τις οποιες μπορεί να μην είχατε καν σκεφθεί.

Κατεψυγμένα βατόμουρα
Το μεγαλύτερο μέρος των θρεπτικών στοιχείων στα βατόμουρα διατηρείται, όταν έχουν καταψυχθεί. Αν βέβαια βρείτε άγρια βατόμουρα, τότε θα προσλάβετε δύο φορές το ποσό των αντιοξειδωτικών τους ουσιών, από ό,τι θα προσελάμβανε ο οργανισμός σας με τα συμβατικά. Αναμίξτε τα βατόμουρα με γιαούρτι ή ξηρούς καρπούς για ακόμα πληρέστερη διατροφή.

Φασόλια
Τα φασόλια είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών, σίδηρου, φυτικών ινών και πρωτεϊνης. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος στον οργανισμό μιας εγκύου για να παράγει αιμοσφαιρίνη, ενώ απαιτείται και για την ασφαλή ανάπτυξη του εμβρύου. Προσθέστε φασόλια ακόμα και στις σαλάτες σας!

Απλό γιαούρτι
Μια μερίδα γιαούρτι μπορεί να περιέχει το ένα τέταρτο των ημερήσιων αναγκών σας σε ασβέστιο, πρωτεΐνες και άλλα μέταλλα και βιταμίνες. Προτιμήστε τα απλά γιαούρτια από αυτά με τις γεύσεις, που μπορεί να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και προσθέστε φρούτα, ξηρούς καρπού ή μέλι, για να τα καταναλώσετε.

Σαρδέλες
Οι σαρδέλες είναι μία πλούσια τροφή σε Ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των ματιών και του εγκεφάλου του μωρού σας. Οι σαρδέλες έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε υδράργυρο, και ετσι ειναι πιο ασφαλείς από ό,τι τα μεγάλα ψάρια (τόνος, σολωμος, κτλ).

Σουσάμι/Ταχίνι
Στο σουσάμι και στο ταχίνι (δηλαδη την πάστα πολτοποιημένου και επεξεργασμένου σουσαμιού), περιέχονται κυρίως βιταμίνες του συμπλέγματος Β (Β1, Β2, νιασίνη). Στο έλαιό του ιδιαιτέρα περιέχεται βιταμίνη Ε, κυρίως υπό τη μορφή της γ-τοκοφερόλης, γεγονός που παίζει σημαντικό ρόλο στην αντιοξειδωτική του δράση. Επιπλέον, τα κυριότερα μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία, που περιέχονται στο σουσάμι είναι το ασβέστιο, ο φώσφορος, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος και το σελήνιο.

Σέσκουλα / Σπανάκι
Είναι λαχανικά πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως σε βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, μαγγάνιο, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο, αλλά επιπλέον περιέχει μαγνήσιο, σίδηρο (αν και στη λιγότερο απορροφήσιμη μορφή), βιταμίνη C, ασβέστιο, βιταμίνες συμπλέγματος Β και, φυσικά, φυτικές ίνες.

Μούσλι
Το μούσλι είναι ένας καλός τρόπος να προσθέσετε περισσότερο σίδηρο στη διατροφή σας, για να βοηθήσει το σώμα να παράγει επαρκή παροχή αίματος στον πλακούντα.