Πώς να λυσετε προβλήματα άρθρωσης στο παιδι σας



Γράφει η Ειρήνη Γιαμούκη  - 
 Λογοθεραπεύτρια

Η άρθρωση αναφέρεται στις κινήσεις των αρθρωτών οργάνων, που είναι η γλώσσα, τα χείλη, η υπερώα, τα δόντια και οι γνάθοι. Εμφάνιση προβλημάτων σε κάποιο από τα προηγούμενα, οδηγεί σε διαταραχή της άρθρωσης που επηρεάζει σε ποικίλους βαθμούς.

Τα προβλήματα μπορεί να είναι:

• Διαρθρωτικά-κατασκευαστικά: για παράδειγμα σχιστία χείλους ή υπερώας
• Ορθοδοντικά: π.χ. μικρογναθία (πολύ μικρό κάτω σαγόνι), να προεξέχουν τα άνω δόντια, βαθιά υπερώα κτλ.
• Νευρολογικά: π.χ. δυσαρθρία, όπου το εύρος των κινήσεων της γλώσσας και των χειλιών είναι περιορισμένο. Συνήθως σχετίζεται με μια γενικότερη κατάσταση, όπως εγκεφαλική παράλυση ή εγκεφαλικό.

Επιπλέον οι δυσκολίες μπορεί να οφείλονται σε κρανιοεγκεφαλική κάκωση (χτύπημα στο κεφάλι) ή σε τραύματα στο πρόσωπο ή ακόμα και σε δυσπραξία.

Η θεραπεία επικεντρώνεται στην εμβέλεια, τη ταχύτητα και την ακρίβεια των κινήσεων, αλλά τα σοβαρά προβλήματα μπορεί να απαιτούν εναλλακτική ή ενισχυτική επικοινωνία. Η ορθοδοντική θεραπεία ή η διορθωτική χειρουργική επέμβαση μπορεί επίσης να είναι απαραίτητες.
Για οποιοδήποτε αρθρωτικό πρόβλημα είναι σημαντικό να γίνει μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση από έμπειρο λογοθεραπευτή, ο οποίος αν χρειαστεί θα σας παραπέμψει σε ορθοδοντικό ή πλαστικό χειρούργο.

Ειρήνη Γιαμούκη - Λογοθεραπεύτρια