Τι πρέπει να προσέχουν έγκυες και γυναίκες, που θέλουν να συλλάβουνΗ διατροφή της μητέρας κατά την περίοδο της σύλληψης αποτελεί ένα σημαντικό καθοριστικό παράγοντα για την εξέλιξη και την ανάπτυξη του εμβρύου, όπως τονίστηκε σε ομιλία τους επιστήμονες της Πανεπιστημιακής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Νοσ. «Αρεταίειο».

Η έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, τόνισαν όλοι οι ομιλητές, μπορεί να έχει άσχημες συνέπειες στη μητέρα αλλά και στο έμβρυο.

Ορισμένες συνέπειες που μπορεί να προκληθούν από διατροφικές ελλείψεις είναι :

• Η έλλειψη θερμίδων μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος νεογνού.

• Η έλλειψη σε Ω-3 λιπαρά οξέα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολής, τις πιθανότητες χαμηλού βάρους του βρέφους και να εμφανίσει η μητέρα επιλόχειο κατάθλιψη.

• Η έλλειψη σε πρωτεΐνες μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το χαμηλό βάρος γέννησης

• Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο του εμβρύου, πρόωρο τοκετό και χαμηλό βάρος γέννησης.

• Η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να προκαλέσει δυσπλασίες του εμβρύου

• Η έλλειψη φυλλικού οξέος προκαλεί ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα.

Αναγνωρίζεται πλέον ότι η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων (DHA & EPA) κατά τη διάρκεια της περιόδου της σύλληψης μπορεί να μειώσει την εμφάνιση ατελειών του νευρικού σωλήνα και οι γυναίκες, που θέλουν να γίνουν μητέρες, ενθαρρύνονται να παίρνουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής, που περιέχουν όχι μόνο φυλλικό οξύ αλλά και Ω-3 λιπαρά οξέα μέχρι και 1 χρόνο πριν από την εγκυμοσύνη.

Τέλος, σημαντικά οφέλη από την πρόσληψη Ω-3 λιπαρών οξέων μπορούν να προκύψουν και για την ίδια τη μητέρα, καθώς η συχνή πρόσληψη τους από ενήλικες έχει συσχετιστεί με βελτίωση της μνήμης αλλά και άλλων εγκεφαλικών και ψυχολογικών λειτουργιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλη επιδημιολογική μελέτη υποδεικνύει ότι η λήψη ενός συμπληρώματος διατροφής, που περιέχει μεταξύ άλλων και Ω-3 λιπαρά οξέα με DHA, μειώνει τη συχνότητα της επιλόχειας κατάθλιψης.