Μήπως φταίμε εμείς για την επιθετικότητά του;Ίσως όλοι οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι, σύμφωνα πάντα με τους επιστήμονες, τα παιδιά που είναι πιο επιθετικά, συνήθως μεγαλώνουν με γονείς που έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά.

Ένα από αυτό είναι η επιβολή αυστηρών τιμωριών και η ταυτόγχρονη έντονη πίεση στο παιδί να κάνει κάτι που θέλουμε εμείς, ή απλά να βελτιωθεί σε έναν τομέα που πιστεύουμε ότι πάσχει.

Η επιβολή τιμωριών «θυμώνει» τα παιδιά και, παρά το γεγονός ότι δεν αντιδρούν στην πηγή, που τους την επιβάλλει, δηλαδή τον γονιό τους, είναι πιθανόν ότι θα την διοχετεύσουν στο άμεσο περιβάλλον τους, όπως σε αδέρφια, φίλους, συγγενείς ή ακόμα και στον ίδιο τους τον εαυτό!

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των γονιών, που έχουν επιθετικά παιδιά, είναι ότι παρατηρείται πως είναι και οι ίδιοι επιθετικοί ως χαρακτήρες, με συνέπεια το παιδί, που τους έχει ως πρότυπο, να τους μιμείται.

Επιπλέον, οι "συγκρούσεις" μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον, είτε μεταξύ του ζευγαριού, είτε μεταξύ γονέων και παιδιών, είναι ένας παράγοντας που μπορεί να πυροδοτήσει επιθετική συμπεριφορά σε ένα νήπιο ή σε ένα παιδί προσχολικής ηλικίας.

Τέλος, και αυτό χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, οι γονείς που δεν επιβάλλουν όρια στα παιδιά τους και δεν τους δίνουν να καταλάβουν ότι πρεπει να κινούνται εντός πλαισίου, είναι πιθανόν να «χάσουν» το παιχνίδι της σωστής διαπαιδαγώγησης και να «επιτρέψουν» στο παιδί τους να καταφύγει σε επιθετικές συμπεριφορές.