Πότε γίνεται ορθοδοντικός έλεγχος στα παιδιά;Πολλοί γονείς αναρωτιούνται για το πότε πρέπει να κάνουν ορθοδοντικό έλεγχο στα παιδιά τους, μια και είναι σύνηθες το φαινόμενο κάποια από τα μόνιμα πλέον δοντάκια να βγαίνουν λίγο ή πολύ στραβά.

Αυτό που γενικά ισχύει είναι ότι ένας πρώτος ορθδοντικός έλεγχος πρέπει να γίνεται κατά την ηλικία των 6-7 ετών και πάντα καθ’ υπόδειξη του παιδοοδοντίατρου που παρακολουθεί το παιδί.

Συνήθως μία ορθοδοντική θεραπεία ξεκινάει στην ηλικία των 10-11 χρόνων, αν το πρόβλημα είναι οδοντικό, ενώ σε τυχόν σκελετικές ανωμαλίες των γνάθων η θεραπεία
ξεκινάει νωρίτερα.

Eιδικά ο έλεγχος για την ύπαρξη μιας επιζήμιας στοματικής συνήθειας μπορεί να γίνεται και νωρίτερα, δηλαδή στην ηλικία των 3-4 ετών.

Eάν στην ηλικία των 6-7 ετών, δεν διαπιστωθεί ορθοδοντικό πρόβλημα, τότε η ορθοδοντική εξέταση επαναλαμβάνεται στην ηλικία των 10-11 ετών.

H έγκαιρη ορθοδοντική εξέταση βοηθά τον ορθοδοντικό να αξιοποιήσει τις διάφορες φάσεις της ανάπτυξης του παιδιού με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Αυτό που εμείς ως γονείς πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η κακή θέση ενός δοντιού μπορεί να επηρεάσει και τη θέση των υπόλοιπων δοντιών, γι’ αυτό αν θεωρούμε ότι κάτι δεν πάει καλά ζητάμε μία πρώτη άποψη από τον παιδοοδοντίατρο και εν τέλει απευθυνόμαστε σε ορθοδοντικό σε όποια ηλικία κι αν είναι το παιδί μας.