Τι μπορεί να ευθύνεται για το χαμηλό ύψος ενός παιδιού

Το να είναι ένα παιδί κοντύτερο από τα περισσότερα, αν όχι όλα, παιδιά της ηλικίας του, δεν σημαίνει ότι έχει και πρόβλημα υγείας. Μπορεί απλά να έχει κληρονομήσει το ύψος των γονιών του.

Πάντως αν είστε ανήσυχοι για το ότι βλέπετε το παιδί σας ότι κατά την προσχολική του ηλικία, έχει το μικρότερο ύψος από τους υπόλοιπους συμμαθητές του (σ.σ είναι λογικό ότι οι περισσότερες συγκρίσεις γίνονται σε εκείνη την περίοδο) μπορείτε να απευθυνθείτε στο γιατρό σας εκφράζοντας τις ανησυχίες σας, ώστε να σας παραπέμψει, αν το θεωρήσει αναγκαίο, σε μία σειρά εξετάσεων.

Αιτίες για το χαμηλό ύψος στα παιδιά μπορεί να είναι μία δυσλειτουργία στον θυροειδή, η έλλειψη της αυξητικής ορμόνης, ή μία χρόνια πάθηση όπως το σύνδρομο Τέρνερ, που οφείλεται στην απουσία ενός χρωμοσώματος στα κορίτσια ή η πάθηση Κέρσινγκ, που οφείλετει στην υπερβολική παρουσία της ορμόνης κορτιζόλης.

Πάντως το ύψος είναι θέμα γενετικής και γι’ αυτό ο γιατρός προτού να «υποπτευθεί» ότι κάτι δεν πάει καλά θα σας ζητήσει το ιστορικό του ύψους όλων των κοντινών συγγενών, όπως είναι γονείς, θείοι, γιαγιάδες και παππούδες, ανήψια, αδέρφια κλπ. Επιπλέον θα αναζητήσει τυχόν ύπαρξη σχετικού προβλήματος μέσα στην οικογένεια, ώστε να έχει μία πλήρη εικόνα.

Αν τα τεστ στα οποία υποβληθεί το παιδί δείξουν κάποιο ιατρικό θέμα, τότε θα συζητήσει μαζί σας τη θεραπεία ανάλογα με την περίπτωση αναδεικνύοντάς σας τα υπέρ και τα κατά, ώστε να συναποφασιστεί το καλύτερο για το παιδί.