Μιλήστε με ειλικρίνεια στο παιδί σας για το sex


Καθώς οι κίνδυνοι για κάποια σεξουαλική παρενόχληση του παιδιού σας έχουν αυξηθεί, και λόγω της αυξημένης χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών στη σημερινή εποχή, καλό θα ήταν όλοι οι γονείς να ξεκινούσαμε μία «ήπια» σεξουαλική διαπαιδαγώγηση, ακόμα και αν τα παιδιά μας βρίσκονται σε πολύ μικρή ηλικία.

Εξάλλου, η γνωριμία με το σώμα μας, πρωτίστως, είναι επιτακτική ανάγκη για τα παιδιά, καθώς θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν ευκολότερα το σεξ και να «προστατευθούν» αποτελεσματικότερα, αν υπάρξει ανάγκη.

Ανάλογα, λοιπόν, με την ηλικία αλλά και την ωριμότητα του παιδιού, οφείλουμε να δίνουμε σαφείς και ρεαλιστικές απαντήσεις στα ερωτήματά του και να παραλείπουμε φρασεις-κλισέ του παρελθόντος, όπως «τα μωρά τα φέρνει ο πελαργός».

Πολλά είναι τα παιδιά, που αρχίζουν τις ερωτήσεις για το σώμα τους και το σεξ στην ηλικία περίπου των 5 ετών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και παιδιά, που έχουν απορίες πολύ νωρίτερα.

Οι ειδικοί θεωρούν τις απορίες των παιδιών ως μία άριστη ευκαιρία, για να μπορέσει ο γονιός να "περάσει" κάποια θεματα που θέλει, και συνιστούν ότι, αν το παιδί δεν φέρνει στην επιφάνεια το θέμα αυτό, να βρουν εκείνοι έναν τρόπο να το θίξουν!

Αυτό που, σε γενικές γραμμές, πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι να δίνουμε σύντομες απαντήσεις και να μην μακρυγορούμε, δίνοντας λεπτομέρειες που μπορεί και να μην καταλαβαίνει.

Καλό είναι να έχουμε στο μυαλό μας μερικές βασικές αρχές

1. Σε ερωτήσεις των παιδιών για το σώμα τους και τις διαφορές των δύο φύλων είμαστε κατατοπιστικοί περιγράφοντάς τους τις διαφορές. Πολύ χρήσιμο σε αυτήν την περίπτωση είναι να αγοράσετε ένα σχετικό βιβλίο «μαθαίνω το σώμα μου» ή ένα σχετικό παιχνίδι, που θα τα βοηθήσει να κατανοήσουν την ανατομία του σώματος των δύο φύλων.

2. Δεν αναφερόμαστε ποτέ στα γεννητικά όργανα των ανθρώπων με διάφορα χαριτωμένα παρατσούκλια που μας έμαθαν εμάς οι δικοί μας γονείς, δηλαδή «μεμέ», «πιπί», «πουλάκι» κλπ., επειδή το παιδί με αυτόν τον τρόπο καταλαβαίνει ότι πίσω από το «κωδικοποιημένο» όνομα κρύβεται κάτι που πρέπει να μένει μυστικό! Ιδιαίτερα μετά τα 4-5 χρόνια του, τα αναφέρουμε φυσιολογικά με τα ονόματά τους, δηλαδή «κόλπος» και «πέος», ώστε το παιδί να μάθει να τις χρησιμοποιεί έτσι χωρίς να ντρέπεται.

3. Στη συνηθισμένη ερώτηση από πού γεννήθηκα εγώ, απαντάμε ειλικρινά: «Ήσουν στην κοιλίτσα της μαμάς μέσα σε ένα αβγουλάκι που μεγάλωνε – μεγάλωνε και βγήκες».

4. Σε ενδεχόμενη ερώτηση πως γεννιούνται τα μωρά, μία απάντηση τύπου «το σποράκι του µπαµπά µπαίνει στην κοιλίτσα της µαµάς και γίνεται το µωρό» είναι σαφώς πιο αποδεκτή από το ότι «τα φέρνει ο πελαργός»!

5. Αποφύγετε απαντήσεις του στυλ: «Είσαι ακόμα μικρός, όταν μεγαλώσεις θα μάθεις ή θα σου πω». Όση μυστικότητα κρατάτε γύρω από αυτά τα θέματα, τόσο περισσότερο διογκώνετε την περιέργειά τους.

Όσο τα παιδιά είναι ακόμα μικρά, οι απαντήσεις που πρέπει να δώσουμε είναι πιο εύκολες, καθώς λέμε πάντα τη… μισή αλήθεια. Καθώς περνάνε τα χρόνια πρέπει να γίνουμε πιο λεπτομερείς, ενημερώνοντάς τα για τη λειτουργία των γεννητικών οργάνων, τη σεξουαλική πράξη, τους κινδύνους που αυτή έχει, την προστασία τους μέσω της αντισύλληψης, την περίοδο στα κορίτσια και πώς επηρεάζει το γυναικείο οργανισμό αλλά και θέματα ταμπού, όπως ο αυνανισμός.

Δίνοντας λοιπόν ειλικρινείς απαντήσεις από όταν τα παιδιά μας είναι ακόμα μικρά, διευκολύνουμε και το δικό μας έργο αλλά και το δικό τους μυαλό να επεξεργαστεί αργότερα κάθε «δύσκολη» πληροφορία που τους δίνουμε.

Αν, τέλος, πιστεύετε ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε, μιλήστε με κάποιον ειδικό ή αναζητήστε στα βιβλιοπωλεία ένα σχετικό βιβλίο – εγχειρίδιο για να σας βοηθήσει στο δύσκολο αυτό θέμα της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.