Ενισχύστε τη μνήμη και την οπτική αντίληψη



Γράφει η
Ειρήνη Γιαμούκη - Λογοθεραπεύτρια
www.twitter.com/eirinigi


Η Οπτική αντίληψη και η Μνήμη είναι δύο λειτουργίες που σχετίζονται άμεσα με τη γλωσσική ανάπτυξη και τη μάθηση. Παρακάτω θα βρείτε ιδέες και παιχνίδια που βοηθούν όλα τα παιδιά να ενισχύσουν αυτούς τους δυο τομείς.

1. Χρησιμοποιείστε παιχνίδια μνήμης όπως το ζευγάρωμα δύο ίδιων καρτέλων.

2. Δείξτε δύο εικόνες, γυρίστε τις ανάποδα και ζητήστε απ´το παιδί να θυμηθεί τι υπάρχει στη κάθε μία. Σταδιακά προσθέστε κι άλλες κάρτες για να αυξήσετε το βαθμό δυσκολίας.

3. Στο παραπάνω παιχνίδι, ενθαρρύνετε το παιδί να φτιάξει μια αστεία ιστορία ώστε να θυμάται τις εικόνες που κρύβονται. π.χ. Αν έχετε ανοίξει κάρτες με εικόνες όπως: κατσαρόλα, αστερία, τσαγιέρα, κάλτσα, κουλούρι μπορεί να φτιάξει την εξής ιστορία "Μέσα στη κατσαρόλα βράζει ένας αστερίας που βγήκε και βούτηξε στην τσαγιέρα και μπήκε στη κάλτσα να στεγνώσει και μετά έφαγε ένα κουλούρι!"

4. "Θυμάσαι τα ψώνια;" Φανταστείτε ότι είστε στο σουπερ μαρκετ. Ο πρώτος παίκτης λέει «Πήγα στο σούπερ μάρκετ κι αγόρασα...» π.χ. μπισκότα. Ο επόμενος παίκτης πρέπει να επαναλάβει το προηγούμενο αντικείμενο, προσθέτοντας και ένα δικό του, δηλαδή «Πήγα στο σούπερ μάρκετ κι αγόρασα μπισκότα και γάλα» κ.ο.κ. Όσοι περισσότεροι παίκτες, τόσο καλύτερα. Όποιος ξεχάσει ένα από τα ψώνια, χάνει.

5. Παίξτε lotto με εικόνες (υπάρχουν στο εμπόριο διάφορες κατηγορίες λέξεων)

6. Ενισχύστε την οπτική μνήμη ρωτώντας τί λείπει από μια εικόνα ή μια σκηνή.

7. Ζητήστε απ´το παιδί να αντιγράψει συνεχόμενα μοτίβα ή σχέδια.