Διατροφή και έρευνες
Τι σχέση έχουν οι δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες με τον καρκίνο του παχέος εντέρου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να επιτείνει την καρκινογόνο δράση ορισμένων βακτηρίων του εντέρου, αποδυναμώνοντας τον εντερικό φραγμό και μεταβάλλοντας το μικροβίωμα. Ο εντερικός φραγμός επιτελεί δύο βασικές λειτουργίες: απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και παροχή προστασίας ενάντια σε επιβλαβείς ουσίες και μικροοργανισμούς.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο βρήκαν ότι μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να ενισχύσει τις βλαπτικές επιδράσεις ορισμένων μικροβίων του εντέρου στο DNA, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Microbiology, εξέτασε πώς τρεις διαφορετικοί τύποι διατροφής—κανονική, χαμηλή σε υδατάνθρακες και δυτικού τύπου (πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη)—αλληλεπιδρούν με συγκεκριμένα βακτήρια του εντέρου και επηρεάζουν την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου σε ποντίκια.
Τα ευρήματα αποκάλυψαν ότι ένα συγκεκριμένο στέλεχος του E. coli, σε συνδυασμό με μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες και φυτικές ίνες, προωθεί την ανάπτυξη πολυπόδων στο παχύ έντερο, οι οποίοι μπορεί να αποτελέσουν πρόδρομο στάδιο του καρκίνου.
"Ο καρκίνος του παχέος εντέρου θεωρούνταν πάντα αποτέλεσμα πολλαπλών παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της διατροφής, του μικροβιώματος του εντέρου, του περιβάλλοντος και της γενετικής", αναφέρει ο επικεφαλής συγγραφέας Alberto Martin, καθηγητής ανοσολογίας στην Ιατρική Σχολή Temerty του Πανεπιστημίου του Τορόντο. "Το ερώτημά μας ήταν: επηρεάζει η διατροφή την ικανότητα συγκεκριμένων βακτηρίων να προκαλέσουν καρκίνο;"
Πώς μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου
Για να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, οι ερευνητές εξέτασαν ποντίκια με βακτηριακά είδη που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου και ακολούθησαν είτε μια κανονική, είτε μια χαμηλή σε υδατάνθρακες, είτε μια δυτικού τύπου διατροφή.
Η δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες σε συνδυασμό με ένα στέλεχος E. coli οδήγησε στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι μια δίαιτα με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες αύξησε τη φλεγμονή στο έντερο και άλλαξε την κοινότητα των μικροβίων.
Διαπίστωσαν επίσης ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες είχαν λεπτότερο στρώμα βλέννας που διαχωρίζει τα μικρόβια του εντέρου από τα επιθηλιακά κύτταρα του παχέος εντέρου. Αυτό το στρώμα βλέννας λειτουργεί ως προστατευτική ασπίδα μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των κυττάρων. Όταν ο φραγμός αποδυναμώνεται, μπορεί να προκληθούν γενετικές βλάβες που ευνοούν την ανάπτυξη όγκων.
Πηγή: Capital.gr