Διατροφή και υγεία
Ποια πασίγνωστη διατροφή μειώνει τον κίνδυνο άνοιας, αλλά και αντιστρέφει τα συμπτώματα
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να επιβραδύνει ή ακόμα και να αντιστρέψει τα σημάδια της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με νέα μελέτη. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τροφής εντός ενός 10ωρου καθημερινά μπορεί να βελτιώσει τη γνωστική λειτουργία και να μειώσει τη συσσώρευση της πρωτεΐνης αμυλοειδούς, ενός χαρακτηριστικού δείκτη της νόσου.
Για όσους τρώνε πρωινό στις 8 το πρωί, αυτό σημαίνει ότι σταματούν να τρώνε στις 6 το απόγευμα. Η μελέτη σε ποντίκια, όπως μεταδίδει η dailymail, έδειξε ότι αυτός ο χρονικός διατροφικός περιορισμός οδήγησε σε βελτίωση της μνήμης και των προτύπων ύπνου, υποδηλώνοντας ότι η διατροφή αυτή όχι μόνο μπορεί να προστατεύσει από την άνοια, αλλά ίσως και να αντιστρέψει τα συμπτώματά της.
Οι ερευνητές σημείωσαν ότι περίπου το 80% των ατόμων με Αλτσχάιμερ εμφανίζουν διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού, συμπεριλαμβανομένης της δυσκολίας στον ύπνο και της επιδείνωσης της γνωστικής λειτουργίας κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο κιρκάδιος ρυθμός είναι το εσωτερικό βιολογικό ρολόι του σώματος, διάρκειας 24 ωρών, που ρυθμίζει φυσιολογικές διαδικασίες όπως ο ύπνος, η θερμοκρασία του σώματος, ο μεταβολισμός και η απελευθέρωση ορμονών.
Πολλοί ασθενείς με Αλτσχάιμερ συχνά ξυπνούν σε ακατάλληλες ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας και παραμένουν δραστήριοι σε κατάσταση σύγχυσης, γεγονός που αυξάνει τον κίνδυνο τραυματισμού τους.
"Θεωρούσαμε ότι αυτές οι διαταραχές του κιρκάδιου ρυθμού σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ ήταν αποτέλεσμα της νευροεκφυλιστικής διαδικασίας, αλλά μπορεί να συμβαίνει το αντίθετο," δήλωσε η Δρ. Πόλα Ντεσπλάτ, νευροεπιστήμονας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια και κύρια συγγραφέας της μελέτης. "Η διαταραχή του κιρκάδιου ρυθμού μπορεί να είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που οδηγούν στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ."
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Metabolism, επικεντρώθηκε στη σύνδεση μεταξύ Αλτσχάιμερ και κιρκάδιου ρυθμού, εξετάζοντας μια ομάδα γενετικά τροποποιημένων ποντικών που είχαν προδιάθεση να αναπτύξουν μια μορφή της νόσου. Τα ποντίκια αυτά παρουσίαζαν φτωχή μνήμη, αυξημένη δραστηριότητα τη νύχτα και είχαν ήδη αναπτύξει εναποθέσεις αμυλοειδούς στον εγκέφαλο.
Ενώ η ομάδα ελέγχου τρεφόταν κανονικά, η πειραματική ομάδα λάμβανε τροφή μόνο μέσα σε ένα παράθυρο έξι ωρών ημερησίως. Δεν ήταν σαφές αν τα ποντίκια τρέφονταν το πρωί ή το βράδυ. Δεν υπήρχε διαφορά στην ποσότητα ή στη θρεπτική αξία της τροφής, και το πείραμα διήρκεσε τρεις μήνες.
Στο τέλος της μελέτης, τα ποντίκια που υποβάλλονταν σε καθημερινή 18ωρη νηστεία εμφάνισαν αλλαγές σε δεκάδες γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ. Τα ποντίκια πέτυχαν καλύτερες επιδόσεις σε γνωστικά τεστ, κοιμόντουσαν καλύτερα και παρουσίασαν βελτιωμένο κιρκάδιο ρυθμό.
Επιπλέον, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι προϋπάρχουσες αμυλοειδείς πλάκες άρχισαν να διασπώνται, ενώ ο ρυθμός δημιουργίας τους μειώθηκε. "Διαπιστώσαμε ότι ακόμα και οι προϋπάρχουσες αμυλοειδείς πλάκες άρχισαν να διασπώνται και να συρρικνώνονται," ανέφερε η Δρ. Ντεσπλάτ. Αυτό υποδηλώνει ότι ο οργανισμός άρχισε να τις απομακρύνει".
Πηγή: Capital.gr