Ιατρικά θέματα
Λαπαροσκοπική και ρομποτική αποκατάσταση κηλών
Γράφει ο Γενικός Χειρουργός Δημήτριος Γιάλβαλης, Διευθυντής του Ε’ Χειρουργικού Τμήματος της Ευρωκλινικής Αθηνών. Το 2016 πιστοποιήθηκε στην χρήση της Ρομποτικής κονσόλας Da Vinci S από το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το 2021 στην χρήση της τελευταίας γενιάς Ρομποτικού συστήματος Da Vinci Xi, από το ORSI Αcademy στο Βέλγιο.
Οι κήλες του κοιλιακού τοιχώματος αποτελούν μια από τις συχνότερες αιτίες επίσκεψης των ασθενών σε έναν Γενικό Χειρουργό. Η συχνότητα εμφάνισής τους κατέστησε επιτακτική ανάγκη την εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων μέσω των οποίων αποκαθίστανται. Εκτός από την κλασική χειρουργική ανάταξη των κηλών, την εμφάνισή της έκανε πρώτα η λαπαροσκοπική και τα τελευταία χρόνια η ρομποτική αποκατάσταση των κηλών.
Η μετάβαση από τη λαπαροσκοπική στη ρομποτική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος
Η κλασική ανοικτή χειρουργική αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος σχεδόν αντικαταστάθηκε πλήρως από τη λαπαροσκοπική μέθοδο. Ειδικότερα, η λαπαροσκοπική τεχνική αποτέλεσε καινοτομία στην αντιμετώπιση των κηλών, αλλά και άλλων παθήσεων. Η ρομποτική αποκατάσταση αποτελεί την πλέον σύγχρονη προσέγγιση αντιμετώπισης κηλών. Θα έλεγε κανείς ότι αποτελεί εξέλιξη της λαπαροσκόπησης, απαλλαγμένη από τα ελάχιστα μειονεκτήματά της. Σήμερα εφαρμόζονται ευρέως και οι δύο τεχνικές, καθιστώντας τη μετεγχειρητική αποκατάσταση των ασθενών άμεση και μειώνοντας τις μετεγχειρητικές επιπλοκές.
Παρόλο που και οι δύο τεχνικές χαρακτηρίζονται ως ελάχιστα επεμβατικές και εξασφαλίζουν άριστα μετεγχειρητικά αποτελέσματα ; έχουν κάποιες διαφορές.
Λαπαροσκοπική αποκατάσταση κηλών: Μέθοδος & Πλεονεκτήματα
Η λαπαροσκοπική αποκατάσταση αποτελεί την πιο συχνή επιλογή για την αποκατάσταση των κηλών του κοιλιακού τοιχώματος όπως η βουβωνοκήλη, η ομφαλοκήλη κ.ά. Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μια ελάχιστα επεμβατική χειρουργική μέθοδο μέσω της οποίας η κήλη αποκαθίσταται μέσω μικρών οπών που δεν ξεπερνούν το 1cm. Μέσω αυτών των ; μικρών τομών εισέρχονται τα χειρουργικά εργαλεία και η κήλη αποκαθίσταται άμεσα, χωρίς να τραυματίζονται οι παρακείμενοι ιστοί.
Πρόκειται για μια μέθοδο με πολλά πλεονεκτήματα. Ειδικότερα, τα πλεονεκτήματα της λαπαροσκοπικής τεχνικής είναι τα κάτωθι:
Άμεση επάνοδος του ασθενούς στις καθημερινές του δραστηριότητες. ; Ελάχιστη απώλεια αίματος. ; Ελάχιστος μετεγχειρητικός πόνος. Άριστα αισθητικά αποτελέσματα λόγω των μικρών τομών. Μείωση πιθανοτήτων εκδήλωσης μετεγχειρητικών επιπλοκών (π.χ. διαπύηση). Ελαχιστοποίηση του χρόνου νοσηλείας.
Ρομποτική αποκατάσταση κηλών
Η ρομποτική χειρουργική αποτελεί την απόλυτη καινοτομία στη Γενική Χειρουργική και όχι μόνο, καθώς εφαρμόζεται για την αντιμετώπιση παθήσεων που ανήκουν και σε άλλες ιατρικές ειδικότητες(π.χ. ουρολογία, γυναικολογία κ.ά.).
Η είσοδος του ρομποτικού συστήματος στη χειρουργική αίθουσα εξασφαλίζει άμεση και χωρίς επιπλοκές μετεγχειρητική αποκατάσταση. Βασικό πλεονέκτημα και ειδοποιός διαφορά αποτελεί η εξαιρετική ακρίβεια με την οποία διενεργείται η χειρουργική επέμβαση.
Ο χειρουργός δεν βρίσκεται πάνω από τον ασθενή κατά τη διάρκεια της επέμβασης. Καθισμένος στη ρομποτική κονσόλα χειρίζεται τους ρομποτικούς βραχίονες με ειδικά χειριστήρια. Τα ρομποτικά εργαλεία που είναι προσαρτημένα στους ρομποτικούς βραχίονες εισέρχονται μέσω μικρών οπών στο εσωτερικό του κοιλιακού τοιχώματος και αποκαθιστούν την κήλη.
Η ευελιξία κινήσεων των ρομποτικών εργαλείων εξασφαλίζει την προστασία των γειτονικών δομών. Επίσης, μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση ακόμη και στα πιο δύσβατα σημεία. Απαλλαγμένα από τον φυσικό τρόμο των χεριών, εκτελούν τις κινήσεις του χειρουργού με απόλυτη ακρίβεια, εκμηδενίζοντας τις πιθανότητες του ανθρώπινου λάθους.
Λαπαροσκοπική και ρομποτική αποκατάσταση κηλών: Ομοιότητες & Διαφορές
Η βασική ομοιότητα των δύο μεθόδων είναι τα πολλά πλεονεκτήματα που τις χαρακτηρίζουν εξαιτίας της ελάχιστης επεμβατικότητάς τους. Επίσης, για τη διενέργειά τους απαιτείται η χρήση εξειδικευμένων χειρουργικών εργαλείων. Επομένως, μια ακόμη ομοιότητα των δύο τεχνικών είναι ότι θα πρέπει να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους στις τεχνικές αυτές Χειρουργούς.
Από την άλλη, η βασική διαφορά των δύο τεχνικών είναι η απόλυτη χειρουργική ακρίβεια που προσφέρει η ρομποτική αποκατάσταση. Όμως, η ρομποτική χειρουργική τεχνική δεν μπορεί να αντιμετωπίσει όλα τα είδη κηλών. Πιο συγκεκριμένα, ενδείκνυται για την αντιμετώπιση της βουβωνοκήλης, της κοιλιοκήλης, αλλά και για την αντιμετώπιση σύνθετων κηλών του κοιλιακού τοιχώματος (π.χ. μετεγχειρητική κήλη).
Σε κάθε περίπτωση η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας καθιστά δυνατό να πραγματοποιούνται τεχνολογικά άλματα στην Ιατρική. Η ρομποτική χειρουργική διακρίνεται από πολλά πλεονεκτήματα, όμως πρόκειται για μια εξειδικευμένη χειρουργική τεχνική που θα πρέπει να πραγματοποιείται αποκλειστικά από έμπειρους και εξειδικευμένους Χειρουργούς.