Διαλειμματική δίαιτα: Λιγότερα γεύματα ή να μην τρώμε το βράδυ;



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Η διαλειμματική δίαιτα έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής, κυρίως λόγω της ευελιξίας της. Περιλαμβάνει περιόδους νηστείας και περιόδους όπου επιτρέπεται η κατανάλωση τροφής, με κοινές μεθόδους όπως η 16/8 (νηστεία για 16 ώρες και φαγητό μέσα σε ένα παράθυρο 8 ωρών). Οι έρευνες δείχνουν ότι μπορεί να είναι αποτελεσματική, καθώς μειώνει τη συνολική πρόσληψη θερμίδων χωρίς να απαιτεί αυστηρή καταμέτρηση.

Επιπλέον, η νηστεία φαίνεται να έχει θετική επίδραση στον μεταβολισμό, βοηθώντας το σώμα να καίει λίπος. Έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να μειώσει: την περίμετρο μέσης, τη λιπώδη μάζα, τα τριγλυκερίδια, την LDL και τη συνολική χοληστερόλη, την ορμόνη που ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα όπως και τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Ωστόσο, η επιτυχία της εξαρτάται από το αν το άτομο μπορεί να διαχειριστεί τη νηστεία χωρίς υπερκατανάλωση τροφής στη διάρκεια του "παραθύρου" φαγητού.

Η μείωση του αριθμού των γευμάτων είναι μια άλλη στρατηγική που εστιάζει στη συνολική μείωση των θερμίδων. Λιγότερα γεύματα σημαίνουν λιγότερες θερμίδες, εφόσον φυσικά οι μερίδες και η ποιότητα της τροφής παραμένουν υπό έλεγχο. Αυτή η μέθοδος είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για άτομα που δυσκολεύονται να σταματήσουν στο μέγεθος της μερίδας ή καταναλώνουν σνακ μεταξύ των γευμάτων. Ωστόσο, για κάποιους, η μείωση των γευμάτων μπορεί να προκαλέσει έντονη πείνα, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση αργότερα μέσα στην ημέρα.

Η αποφυγή φαγητού το βράδυ είναι μια προσέγγιση που βασίζεται στην ιδέα ότι ο μεταβολισμός είναι πιο αργός τις βραδινές ώρες. Ενώ αυτή η θεωρία δεν υποστηρίζεται πλήρως από την επιστήμη, η αποφυγή βραδινού συχνά οδηγεί σε συνολική μείωση των θερμίδων, αφού το βραδινό γεύμα ή τα σνακ είναι συχνά οι μεγαλύτερες πηγές περιττών θερμίδων.

Η κατανάλωση γευμάτων αργά το βράδυ – όπως ένα βαρύ δείπνο ή σνακ αργά τη νύχτα – φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά τη λειτουργία του μεταβολισμού. Αυτό σημαίνει ότι το σώμα γίνεται λιγότερο αποτελεσματικό στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα και στη ρύθμιση της αποθήκευσης λίπους. Αντίθετα, η κατανάλωση θερμίδων νωρίς μέσα στην ημέρα φαίνεται να βελτιώνει τη μεταβολική λειτουργία.

Ωστόσο, η επιτυχία αυτής της μεθόδου εξαρτάται από την πειθαρχία και το αν το άτομο μπορεί να διατηρήσει ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής κατά τη διάρκεια της ημέρας.


Πηγή: Capital.gr