Διατροφικά ζητήματα
Ένα γεύμα την ημέρα - Μπορεί να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος;
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Γνωστή ως OMAD (One Meal A Day) η δίαιτα βασίζεται στην κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα, με το περιεχόμενο και τον χρόνο κατανάλωσης να προσαρμόζονται στις προτιμήσεις μας. Παρότι η OMAD συχνά οδηγεί σε θερμιδικό έλλειμμα που ευνοεί την απώλεια βάρους, θεωρείται μία από τις πιο ακραίες μορφές διαλειμματικής νηστείας.
Η συνήθης διαλειμματική νηστεία περιλαμβάνει αυστηρό περιορισμό του χρόνου που μπορεί κάποιος να φάει, π.χ., μόνο μεταξύ 12:00 και 20:00, ή ακόμα και κάθε δεύτερη ημέρα. Η δίαιτα OMAD όμως συμπυκνώνει το καθημερινό παράθυρο φαγητού σε μόλις μία ώρα, με όλες τις θερμίδες να καταναλώνονται σε ένα γεύμα.
Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές, όπως:
-Κατανάλωση ενός γεύματος και νηστεία το υπόλοιπο της ημέρας.
-Κατανάλωση ενός γεύματος με περιορισμένη πρόσληψη τροφής κατά τις περιόδους νηστείας.
Είναι ασφαλές να ακολουθήσετε αυτή τη δίαιτα;
"Το να τρώει κανείς ένα γεύμα την ημέρα δεν είναι καλή ιδέα", δηλώνει η Δρ. Caroline Apovian, ειδικός στην παχυσαρκία στο Brigham and Women’s Hospital, όπως αναφέρεται σε άρθρο των ΝΥΤ.
Η Δρ. Apovian είναι υποστηρίκτρια της διαλειμματικής νηστείας γενικά και τη συνιστά σε πολλούς από τους ασθενείς της με παχυσαρκία. Σε σύγκριση με δίαιτες που απαιτούν μέτρηση θερμίδων ή αποκλεισμό πολλών τροφών, η διαλειμματική νηστεία είναι μια σχετικά απλή μέθοδος ελέγχου της διατροφής.
Ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, η δίαιτα OMAD θα ήταν καταστροφική, αναφέρει. "Αν πω στους ασθενείς μου να τρώνε ένα γεύμα την ημέρα, θα πεινάσουν όλη μέρα", προσθέτει. Έπειτα, είναι πιθανό να φάνε πολύ στο δείπνο, επιλέγοντας ό,τι υπάρχει πρόχειρο στο σπίτι.
Επιπλέον, είναι δύσκολο να καταναλώσει κανείς όλες τις θερμίδες της ημέρας σε ένα μόνο γεύμα, ειδικά αν είναι δραστήριος. Ο Mark P. Mattson, καθηγητής νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, σημειώνει ότι όσοι ισχυρίζονται ότι ακολουθούν τη δίαιτα OMAD, πιθανότατα τρώνε περισσότερες από μία φορές την ημέρα, ίσως μέσα σε ένα παράθυρο τεσσάρων ωρών αντί για μία.
Η Δρ. Apovian προτείνει να περιορίζεται το φαγητό μόνο κατά τις ώρες από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου (μια άλλη μορφή διαλειμματικής νηστείας). Συνιστά ένα πρωινό πλούσιο σε πρωτεΐνη και γεύματα με αρκετή πρωτεΐνη, φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Στη συνέχεια, να σταματάτε να τρώτε στις 6 ή 7 μ.μ., ανάλογα με το πού ζείτε.
Ο ίδιος ο Δρ. Mattson ακολουθεί ένα πρόγραμμα διαλειμματικής νηστείας, τρώγοντας αποκλειστικά μεταξύ 12 μ.μ. και 6 μ.μ. καθημερινά. Υποστηρίζει ότι η τυπική αμερικανική διατροφή — τρία γεύματα την ημέρα, συν σνακ, από το πρωί μέχρι λίγο πριν τον ύπνο — είναι αντίθετη με τον τρόπο που οι άνθρωποι και τα ζώα εξελίχθηκαν να τρώνε, όταν το φαγητό δεν ήταν πάντα διαθέσιμο.
Τι δείχνουν οι έρευνες
Οι μελέτες για τη διαλειμματική νηστεία παρουσιάζουν πολλούς περιορισμούς. Συνήθως διεξάγονται σε μικρές ομάδες ανθρώπων και για σύντομα χρονικά διαστήματα, ενώ τα αποτελέσματα είναι συχνά μπερδεμένα. "Η επιστήμη είναι ασαφής", λέει η Alice H. Lichtenstein, καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής USDA του Πανεπιστημίου Tufts.
Ορισμένες περιορισμένες έρευνες δείχνουν ότι η διαλειμματική νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους. Σε μία μελέτη για τη δίαιτα OMAD, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν 11 υγιείς ενήλικες έτρωγαν μόνο ένα γεύμα την ημέρα, το βράδυ, για 11 ημέρες, έχασαν λίγο περισσότερο βάρος και έκαψαν λίγο περισσότερο λίπος σε σύγκριση με το να κατανάλωναν τις ίδιες θερμίδες σε τρία γεύματα την ημέρα.
Άλλες έρευνες δείχνουν ότι όταν περιορίζεται η κατανάλωση τροφής σε συγκεκριμένες ώρες της ημέρας, οι συμμετέχοντες καταλήγουν να τρώνε συνολικά λιγότερες θερμίδες. Αυτή η μείωση θερμίδων — και όχι ο ίδιος ο χρόνος γευμάτων — ίσως είναι υπεύθυνη για την απώλεια βάρους.
Η έρευνα του Δρ. Mattson για τη διαλειμματική νηστεία υποδεικνύει ότι η εναλλαγή μεταξύ φαγητού και νηστείας μπορεί να ενεργοποιήσει κυτταρικές διαδικασίες που βελτιώνουν τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, μειώνουν τη φλεγμονή και καθιστούν τα κύτταρα πιο ανθεκτικά σε διάφορες μορφές στρες.
Παρόλα αυτά, η Δρ. Lichtenstein επισημαίνει ότι η επιστήμη δεν είναι ξεκάθαρη, και γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει μία ενιαία προσέγγιση που να ταιριάζει σε όλους.
"Ο καθένας έχει διαφορετικό πρόγραμμα", αναφέρει· αν κάποιος βλέπει αποτελέσματα με το να τρώει μόνο μεταξύ 7 π.μ. και 5 μ.μ., αυτό είναι εξαιρετικό. Αλλά για πολλούς ανθρώπους, "αυτό δεν θα λειτουργήσει καλά", προσθέτει.
Οφέλη
Η διαλειμματική νηστεία έχει συνδεθεί με:
-Μείωση του σακχάρου στο αίμα και της "κακής" χοληστερόλης LDL.
-Μείωση δεικτών φλεγμονής.
-Ενδεχόμενη υποστήριξη της υγείας του νευρικού συστήματος.
Ωστόσο, αυτά τα οφέλη συνδέονται γενικά με τη διαλειμματική νηστεία και όχι αποκλειστικά με την OMAD.
Κίνδυνοι
Στον αντίποδα, η ακραία θερμιδική μείωση μπορεί να επιφέρει:
-Αύξηση της "κακής" χοληστερόλης LDL και της αρτηριακής πίεσης.
-Υπεργλυκαιμία και καθυστέρηση στην ανταπόκριση της ινσουλίνης.
-Ενίσχυση της πείνας μέσω της αύξησης της ορμόνης γκρελίνης.
Επιπλέον, η κατανάλωση ενός γεύματος την ημέρα μπορεί να προκαλέσει:
-Ναυτία.
-Ζάλη.
-Ευερεθιστότητα.
-Κόπωση.
-Δυσκοιλιότητα.
Σημειώνεται πως η OMAD δεν συνιστάται σε εγκύους, θηλάζουσες, παιδιά, εφήβους, ηλικιωμένους και άτομα με διατροφικές διαταραχές.
Πηγή: Capital.gr