Αναγνωρίστε τον τραυλισμό κι αντιμετωπίστε τονΓράφει η Λογοθεραπεύτρια Ειρήνη Γιαμούκη

Ο τραυλισμός εμφανίζεται συνήθως στην προσχολική ηλικία, αλλά μπορεί και αργότερα εξαιτίας κάποιου σοκ, άγχους ή ανταγωνισμού (για να τραβήξουν την προσοχή όταν έρχεται ένα νέο μέλος στην οικογένεια)
.
Τα παιδιά με τραυλισμό επαναλαμβάνουν πολλές φορές την ίδια συλλαβή μέσα σε μια λέξη (π.χ. Θεθεθε-λω) ή ακόμα και ολόκληρες λέξεις στην ίδια πρόταση. Επιπλέον κάνουν παύσεις και μπλοκαρίσματα. Στην ουσία, εμποδίζεται η φυσιολογική εκπνοή του αέρα δημιουργώντας μεγάλη ένταση στους μύες του λάρυγγα και της άρθρωσης.

Το περίεργο είναι πως τα παιδιά αυτά όταν τραγουδούν δεν υπάρχει κανένα σημάδι τραυλίσματος.
Προς το παρόν δεν υπάρχει εξολοκλήρου θεραπεία, όμως με εγκαίρη διάγνωση παρουσιάζεται βελτίωση ως και 80%. Μόλις εντοπίσετε κάποια από τα χαρακτηριστικά για περισσότερο από 2-3 μήνες είναι σκόπιμο να απευθυνθείτε άμεσα σε ειδικούς.

Ο λογοθεραπευτής βοηθά στην αντιμετώπιση του τραυλισμού μέσω της ρύθμισης της αναπνοής και του ρυθμού της ομιλίας, της εκμάθησης τεχνικών-στρατηγικών που χρησιμοποιεί το παιδί προτού μιλήσει,αλλά και μέσω θεραπευτικού μασάζ και ασκήσεων χαλάρωσης των στοματοπροσωπικών μυών που συχνά εμφανίζουν ένταση.

Σε αρκετές περιπτώσεις βοηθά η επίσκεψη σε παιδοψυχολόγο για να αντιμετωπιστούν τυχόν συνοδά προβλήματα (συναισθηματικές μεταβολές, ντροπαλότητα κ.ά.)

Η συμβολή των γονιών και γενικότερα του οικογενειακού & σχολικού περιβάλλοντος είναι σημαντική για την εξέλιξη του παιδιού.