Ευζωία
Όχι πάνω από 10 ώρες καθιστοί!
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Κάθεστε όλη μέρα; Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου, ακόμα κι αν γυμνάζεστε, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of the American College of Cardiology.
"Τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της αποφυγής της υπερβολικής καθιστικής ζωής, ανεξάρτητα από το αν είστε σωματικά δραστήριοι ή όχι", δήλωσε η πρώτη συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Ezim Ajufo, ειδικευόμενη στην καρδιολογία στο Brigham and Women’s Hospital της Βοστώνης.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από σχεδόν 90.000 άτομα που φορούσαν έναν επιταχυνσιόμετρο για μια εβδομάδα. Στη συνέχεια, συνέκριναν τον χρόνο που περνούσαν καθιστοί και δραστήριοι με διαγνώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως εγκεφαλικά επεισόδια, καρδιακές προσβολές και καρδιακή ανεπάρκεια, σε μεταγενέστερα χρόνια.
Όχι μόνο ο αυξημένος χρόνος καθιστικής ζωής συνδέθηκε με υψηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, αλλά τα δεδομένα της έρευνας επέτρεψαν επίσης τον προσδιορισμό μιας γενικής κατευθυντήριας γραμμής για το τι μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική καθιστική ζωή.
"Θα συστήναμε πραγματικά σε όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους να αποφεύγουν να κάθονται περισσότερες από 10,6 ώρες την ημέρα", δήλωσε η Ajufo. "Αυτό δεν είναι ένα απόλυτο όριο, αλλά θεωρούμε ότι είναι ένα λογικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία κατευθυντήριων γραμμών και παρεμβάσεων δημόσιας υγείας".
Τα δεδομένα δείχνουν ότι μια καλή προπόνηση στο τέλος της ημέρας δεν μπορεί απαραίτητα να "σβήσει" τα προβλήματα που προκαλούνται από τις πολλές ώρες καθιστικής ζωής, σύμφωνα με την Ajufo.
"Μερικές φορές πιστεύουμε ότι μπορούμε να αντισταθμίσουμε πλήρως κάποιες ανθυγιεινές συνήθειες που έχουμε… τρέχοντας για παράδειγμα", είπε. "Αυτό που μπορούμε να πούμε από τα ευρήματα είναι ότι η μέτρια έως έντονη σωματική δραστηριότητα – όπως το τρέξιμο ή το γρήγορο περπάτημα – δεν επαρκεί για να εξουδετερώσει τις βλαβερές συνέπειες της καθιστικής ζωής".
Οι επιπτώσεις της καθιστικής ζωής
Η καθιστική ζωή έχει συνδεθεί με μια σειρά από προβλήματα υγείας που μπορούν να επηρεάσουν τη σωματική και ψυχική ευεξία. Καταρχάς, η παρατεταμένη ακινησία μειώνει την κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως η υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και οι καρδιακές προσβολές. Η έλλειψη κίνησης επηρεάζει επίσης τη ρύθμιση του σακχάρου και των λιπιδίων στο αίμα, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο ευάλωτους στην εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη τύπου 2.
Παράλληλα, η καθιστική ζωή μπορεί να επιβαρύνει τον μυοσκελετικό σύστημα, προκαλώντας πόνους στη μέση, δυσκαμψία στις αρθρώσεις και μυϊκή αδυναμία. Επειδή οι μύες χρειάζονται κίνηση για να διατηρούν τη δύναμη και τη λειτουργικότητά τους, η αδράνεια οδηγεί σε απώλεια μυϊκής μάζας, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του σώματος να ανταποκρίνεται σε καθημερινές δραστηριότητες.
Ακόμα και αν κάποιος ασκείται τακτικά, οι πολλές ώρες ακινησίας κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν μπορούν να εξουδετερώσουν πλήρως τις αρνητικές επιπτώσεις. Ως εκ τούτου, οι ειδικοί σημειώνουν πως πρέπει να ενσωματώνουμε συχνά μικρά διαλείμματα κίνησης στην καθημερινότητά μας για να μειώσουμε τις συνέπειες της καθιστικής ζωής.
Πηγή: Capital.gr