Τα ωμέγα-3 και 6 λιπαρά οξέα μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου



Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Εκτός από τη μείωση της χοληστερόλης, τη διατήρηση της γνωστικής υγείας και τη βελτίωση της ψυχικής υγείας, νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια δείχνει ότι τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μπορούν να βοηθήσουν και στην πρόληψη διαφόρων μορφών καρκίνου.

Η μελέτη βρήκε ότι υψηλότερα επίπεδα λιπαρών οξέων ωμέγα-3 και ωμέγα-6 σχετίζονταν με χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. "Τα υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 συνδέονταν με χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου", δήλωσε η Yuchen Zhang, κύρια συγγραφέας της μελέτης και υποψήφια διδάκτορας στο Κολέγιο Δημόσιας Υγείας του UGA. "Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι το μέσο άτομο θα πρέπει να επικεντρωθεί στην πρόσληψη περισσότερων από αυτά τα λιπαρά οξέα στη διατροφή του".

Οι συμμετέχοντες με υψηλότερα επίπεδα ωμέγα-3 είχαν χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου, του στομάχου και των πνευμόνων, καθώς και χαμηλότερα ποσοστά άλλων καρκίνων του πεπτικού συστήματος.

Τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 σχετίστηκαν με χαμηλότερα ποσοστά σε 14 διαφορετικούς καρκίνους, συμπεριλαμβανομένων του εγκεφάλου, του κακοήθους μελανώματος και της ουροδόχου κύστης.
Τα καλά λιπαρά μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης 19 τύπων καρκίνου
Η μελέτη βασίστηκε σε δεδομένα από μια μελέτη με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, που περιλάμβανε περισσότερους από 250.000 ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για περισσότερο από μία δεκαετία. Από τους συμμετέχοντες, σχεδόν 30.000 ανέπτυξαν κάποια μορφή καρκίνου κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Προηγούμενη έρευνα είχε εντοπίσει συνδέσεις μεταξύ των επιπέδων λιπαρών οξέων και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, καμία μελέτη δεν είχε καταφέρει να προσδιορίσει οριστικά αν τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα μειώνουν τα ποσοστά καρκίνου ή αυξάνουν την πιθανότητα επιβίωσης μετά από διάγνωση της νόσου.

Σημαντικό είναι ότι τα οφέλη των υψηλών επιπέδων λιπαρών οξέων δεν εξαρτώνται από άλλους παράγοντες κινδύνου, όπως ο Δείκτης Μάζας Σώματος, η κατανάλωση αλκοόλ ή η σωματική δραστηριότητα.

Γνωστά ως "καλά λιπαρά", τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 είναι απαραίτητα για την υγεία του ανθρώπου. Βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, ξηρούς καρπούς και ακόμη και σε ορισμένα φυτικά έλαια. Προηγούμενες μελέτες υποδεικνύουν ότι τα συμπληρώματα ωμέγα-3 μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης υψηλής χοληστερόλης και να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Ωστόσο, η απόφαση για τη λήψη συμπληρωμάτων ιχθυελαίου δεν συστήνεται για όλους. Για παράδειγμα, στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα υψηλά επίπεδα ωμέγα-3 μπορεί να σχετίζονται με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο του προστάτη. "Για τις γυναίκες, η απόφαση είναι εύκολη: Καταναλώστε περισσότερα ωμέγα-3", δήλωσε ο Kaixiong Ye, συν-συγγραφέας της μελέτης. ;


Πηγή: Capital.gr