Διατροφή και υγεία
Ποια φαγητά καλύτερα να μην τρώμε με άδειο στομάχι
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ορισμένα τρόφιμα, όσο υγιεινά και αν είναι, είναι προτιμότερο να μην καταναλώνονται με άδειο στομάχι, καθώς όχι μόνο ερεθίζουν το στομάχι, αλλά και μπορεί να προκαλέσουν δυσπεψία ή ακόμα και μακροπρόθεσμα προβλήματα υγείας.
Παρά την υψηλή περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και άλλα εσπεριδοειδή είναι αρκετά όξινα. Η κατανάλωση τους με άδειο στομάχι μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο γαστρεντερικό σύστημα και να επιδεινώσει προβλήματα όπως το έλκος ή η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Εναλλακτικά, προτιμήστε να τα καταναλώνετε μετά από ένα πλήρες γεύμα.
Ο καφές, είτε κανονικός είτε χωρίς καφεΐνη, συχνά αυξάνει την παραγωγή υδροχλωρικού οξέος στο στομάχι. Η παρουσία αυτού του οξέος μπορεί να ερεθίσει το στομάχι και να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα, ειδικά σε άτομα με προδιάθεση για γαστρίτιδα. Αντί να ξεκινήσετε τη μέρα σας με έναν σκέτο καφέ, μπορείτε να τον συνοδεύσετε με μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή φρούτα.
Επίσης τα καυτερά μπαχαρικά, όπως η πιπεριά τσίλι και το μαύρο πιπέρι, είναι γνωστά για την ικανότητά τους να αυξάνουν την παραγωγή οξέων στο στομάχι. Όταν καταναλώνονται με άδειο στομάχι, ενδέχεται να προκαλέσουν έντονο κάψιμο και δυσπεψία. Αυτού του είδους τα τρόφιμα είναι καλύτερο να καταναλώνονται ως μέρος του κύριου γεύματος και όχι το πρωί.
Οι ντομάτες περιέχουν μεγάλες ποσότητες τανίνης, μιας φυσικής ουσίας που αυξάνει την οξύτητα στο στομάχι. Η κατανάλωσή τους με άδειο στομάχι ενδέχεται να προκαλέσει καούρα ή ακόμα και έλκη μακροπρόθεσμα. Συνδυάστε τις με άλλες τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε να μειώσετε την ένταση της οξύτητας.
Η κατανάλωση αναψυκτικών, ειδικά με άδειο στομάχι, μπορεί να είναι ιδιαίτερα βλαβερή. Τα ανθρακούχα ποτά μπορούν να προκαλέσουν ερεθισμό στο στομάχι και να αυξήσουν το φούσκωμα και τον μετεωρισμό. Επίσης, η υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και τεχνητά συστατικά επιβαρύνουν τον οργανισμό, ειδικά όταν δεν έχει προηγηθεί άλλη πρόσληψη τροφής.
Παρότι είναι πλούσια σε κάλιο και μαγνήσιο, η μπανάνα μπορεί να αυξήσει απότομα τα επίπεδα αυτών των μετάλλων στο αίμα, ειδικά όταν καταναλώνεται με άδειο στομάχι. Αυτό μπορεί να επηρεάσει την ισορροπία μαγνησίου-ασβεστίου και να προκαλέσει κόπωση ή ενόχληση. Προτιμήστε να την καταναλώσετε ως σνακ μετά το πρωινό.
Τέλος, αν και το γιαούρτι θεωρείται εξαιρετικά θρεπτικό, το στομάχι μας παράγει φυσικά οξέα με το που ξυπνάμε, τα οποία μπορούν να καταστρέψουν τους ευεργετικούς γαλακτοβακίλλους που περιέχονται σε αυτό. Για καλύτερα αποτελέσματα, καταναλώστε το ως ενδιάμεσο σνακ ή ως μέρος του μεσημεριανού.
Πηγή: Capital.gr