Ιατρικές μελέτες
Θεραπεία για τον καρκίνο του τραχήλου μείωσε τον κίνδυνο θανάτου
Της Βίκυς Κουρλιμπίνη
Ένα νέο θεραπευτικό σχήμα για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μπόρεσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου κατά 40%. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του University College London και τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet.
Οι γιατροί αναφέρουν ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόοδο στη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας τα τελευταία 25 χρόνια.
Οι ερευνητές του UCL και του νοσοκομείου University College London (UCLH) μελέτησαν ασθενείς από το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μεξικό, την Ινδία, την Ιταλία και τη Βραζιλία για περισσότερο από 10 χρόνια. Οι ερευνητές ανέλυσαν αν μια σύντομη αγωγή χημειοθεραπείας πριν από τη χημειοακτινοθεραπεία θα μπορούσε να μειώσει τις υποτροπές και τους θανάτους σε ασθενείς με τοπικά προχωρημένο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που δεν είχε εξαπλωθεί σε άλλα όργανα.
Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης 3 έδειξαν μείωση του κινδύνου θανάτου από τη νόσο κατά 40% και μείωση του κινδύνου επανεμφάνισης του καρκίνου κατά 35% εντός τουλάχιστον πέντε ετών.
Για τη μελέτη, οι ερευνητές μελέτησαν 500 γυναίκες, οι οποίες κατανεμήθηκαν τυχαία ώστε να λάβουν είτε το νέο θεραπευτικό σχήμα είτε την τυπική χημειοακτινοθεραπεία. Μία από τις ομάδες έλαβε το νέο σχήμα χημειοθεραπείας διάρκειας έξι εβδομάδων με καρβοπλατίνη και πακλιταξέλη. Στη συνέχεια, ακολούθησε η τυπική ακτινοθεραπεία με εβδομαδιαία χορήγηση σισπλατίνης και βραχυθεραπείας, γνωστή ως χημειοακτινοθεραπεία. Η άλλη ομάδα έλαβε μόνο την τυπική χημειοακτινοθεραπεία.
Όπως σημείωσε η επικεφαλής ερευνήτρια της δοκιμής στο UCL Dr Mary McCormack, "είναι το μεγαλύτερο κέρδος σε επιβίωση από την υιοθέτηση της χημειοακτινοβολίας το 1999". "Κάθε βελτίωση στην επιβίωση για έναν ασθενή με καρκίνο είναι σημαντική, ειδικά όταν υπάρχει καλή ανοχή της θεραπείας και χορηγείται για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, επιτρέποντας στις γυναίκες να επιστρέψουν σχετικά γρήγορα στους κανονικούς ρυθμούς ζωής".
Η μελέτη, γνωστή ως η δοκιμή Interlace, χρηματοδοτήθηκε από το Cancer Research UK και το UCL Cancer Trials Centre.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας συνδέεται κατά κύριο λόγο με τη μόλυνση από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ιδιαίτερα από τους τύπους HPV-16 και HPV-18, που είναι υπεύθυνοι για περίπου το 70% των περιπτώσεων. Είναι ο τέταρτος πιο κοινός καρκίνος στις γυναίκες παγκοσμίως και πάνω από 500.000 νέες περιπτώσεις διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο, με περίπου 300.000 θανάτους.
Πηγή: Capital.gr