Πυρετικός σπασμός και πώς αντιμετωπίζεται



Χρήσιμες οδηγίες για τον πυρετικό σπασμό που εμφανίζουν τα παιδιά παιδιά από 6 μηνών μέχρι 6 ετών έδωσε στη δημοσιότητα ο Παιδίατρος-Κοινωνιολόγος, Λέκτορας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) Χαράλαμπος Ανταχόπουλος.

«Ο πυρετικός σπασμός είναι τις περισσότερες φορές ακίνδυνος, παρόλο που η εικόνα που παρουσιάζει μπορεί να τρομοκρατήσει το γονιό» επισημαίνει ο κ.Ανταχόπουλος. «Οι πυρετικοί σπασμοί είναι στην πλειοψηφία τους απλοί. Υπάρχει όμως, και μια κατηγορία σπασμών που συμβαίνουν στη διάρκεια του πυρετού και μπορεί να οφείλονται σε λοιμώξεις -όπως η εγκεφαλίτιδα, η μηνιγγίτιδα κ.ά.- ή κάποια επιληπτική διαταραχή» εξηγεί ο παιδίατρος.

Αυτό που προκαλεί ουσιαστικά το σπασμό, είναι η άνοδος της θερμοκρασίας που συμβαίνει στον πυρετό, η οποία επηρεάζει την εγκεφαλική δραστηριότητα.

Επειδή, όμως, κατά κοινή ομολογία, η εικόνα ενός παιδιού με πυρετικό σπασμό είναι μια κατάσταση που προκαλεί σοκ, πανικό και απελπισία, ο καλύτερος σύμμαχος είναι η γνώση και η ψυχραιμία.

Για το λόγο αυτό, όσοι έχουν μικρά παιδιά, πρέπει να έχουν κατά νου, ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο φαινόμενο και καλό είναι να γνωρίζουν πώς να ανταπεξέλθουν σε αυτό.

Σε κάθε περίπτωση, ο γονιός θα πρέπει να κάνει κάποιες απλές κινήσεις:


• Να βάλει το παιδί σε πλάγια θέση ελαφρώς γερμένο μπροστά, ώστε να μην πνιγεί από τυχόν εκκρίσεις ή εμετό και να μη βάλει τίποτα στο στόμα του παιδιού.
• Τις περισσότερες φορές, το επεισόδιο δεν κρατά παραπάνω από 3 με 4 λεπτά.
• Στη συνέχεια το παιδί πρέπει να μεταφερθεί στο πλησιέστερο νοσοκομείο παίδων για να εκτιμηθεί η κατάσταση και αναλόγως, θα πάρει συγκεκριμένες οδηγίες



Αυτό που μπορεί να κάνει ένα γονιό «να χάσει τη γη κάτω από τα πόδια του» είναι η αίσθηση ότι το παιδί δεν αναπνέει. Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με το γιατρό, η αναπνοή δεν σταματά τελείως, αλλά μοιάζει να «υπολειτουργεί».

Σημασία έχει, πως είτε ο σπασμός περάσει είτε όχι, το παιδί θα πρέπει να διακομιστεί στο νοσοκομείο ή να το δει κάποιος παιδίατρος.

«Όσοι γονείς το έχουν αντιμετωπίσει γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν την επόμενη φορά. Αν το φαινόμενο είναι συχνό, μπορεί να δώσουμε κάποια φαρμακευτική αγωγή για τη διάρκεια του επεισοδίου. Η συχνότητα καθορίζεται από τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου και το ιστορικό που υπάρχει στην οικογένεια, καθώς φαίνεται πως οι πυρετικοί σπασμοί είναι κληρονομικοί», υπογραμμίζει ο κ.Ανταχόπουλος. Προσθέτει, ωστόσο, ότι κάθε παιδί «δικαιούται» φυσιολογικά να κάνει 3 με 4 πυρετικούς σπασμούς μέχρι την ηλικία των 6 ετών.

Σε εκείνα που έχουν εμφανίσει πυρετικούς σπασμούς, οι παιδίατροι συστήνουν να τους χορηγείται αντιπυρετικό νωρίς και να μην περιμένουν οι κηδεμόνες να δείξει το θερμόμετρο 38,5, όπως συστήνεται γενικώς για τα παιδιά.