Ποια τρόφιμα μας προσθέτουν θερμίδες χωρίς να το καταλαβαίνουμε




της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Είναι υγιεινές επιλογές, όμως έχουν πολλές θερμίδες. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, δεν είναι όλα τα τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως "υγιεινά" κατάλληλα για απώλεια βάρους. Ορισμένα μπορεί να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, αλλά ταυτόχρονα υψηλά σε θερμίδες ή να έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, οδηγώντας έτσι σε ανεπιθύμητη αύξηση βάρους. Για παράδειγμα:

Γκρανόλα: Παρόλο που τα δημητριακά γκρανόλα θεωρούνται θρεπτικά λόγω της περιεκτικότητάς τους σε βρώμη, συνήθως αναμειγνύονται με θερμιδογόνα συστατικά, όπως βούτυρα ξηρών καρπών, έλαια και γλυκαντικά. Ένα φλιτζάνι μπορεί να περιέχει έως και 600 θερμίδες, κάνοντάς το πιο κοντινό σε "θρυμματισμένο μπισκότο" παρά σε υγιεινό τρόφιμο.

Καταναλώστε τη σε μικρές ποσότητες, ως επικάλυψη σε γιαούρτι ή φρούτα, αντί να την τρώτε σε μεγάλα μπολ.

Βούτυρα ξηρών καρπών: Παρά το γεγονός ότι οι ξηροί καρποί είναι καλή πηγή υγιεινών λιπαρών και πρωτεϊνών, τα βούτυρα ξηρών καρπών (π.χ. φυστικοβούτυρο, αμυγδαλοβούτυρο) δεν προσφέρουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σε σχέση με τις θερμίδες τους. Μπορούν εύκολα να προσθέσουν περιττές θερμίδες όταν καταναλώνονται σε μεγάλες ποσότητες.

Χρησιμοποιήστε τα ως γευστική προσθήκη σε συνταγές και αποφύγετε να τα τρώτε με το κουτάλι ή ως κύρια πηγή πρωτεΐνης.

Ψωμί με προζύμι: Αν και το ψωμί με προζύμι έχει χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη και ορισμένα οφέλη από τη ζύμωση, παραμένει ένα ψωμί υψηλό σε θερμίδες. Συχνά υποτιμάται η επίδρασή του στην απώλεια βάρους, επειδή θεωρείται πιο υγιεινό από άλλα είδη ψωμιού.

Ιδανικά, περιορίστε την ποσότητα και συνδυάστε το με πρωτεΐνη για να αυξήσετε το αίσθημα κορεσμού.

Αβοκάντο: Το αβοκάντο, αν και είναι μια εξαιρετική πηγή υγιεινών λιπαρών και φυτικών ινών, είναι επίσης πλούσιο σε θερμίδες. Η υπερβολική κατανάλωση μπορεί να εμποδίσει την απώλεια βάρους.

Καταναλώστε το σε μέτριες ποσότητες, περιορίζοντας τη μερίδα σε περίπου ένα τέταρτο του φρούτου ανά γεύμα.

Πέστο: Το παραδοσιακό πέστο περιέχει υψηλά ποσοστά λιπαρών λόγω των συστατικών του, όπως το ελαιόλαδο, τα κουκουνάρια και η παρμεζάνα. Αυτό το καθιστά ένα πλούσιο σε θερμίδες καρύκευμα.

Κρέμα με σπόρους chia: Αν και οι σπόροι chia είναι γνωστοί για τις αντιφλεγμονώδεις και πεπτικές τους ιδιότητες, η κρέμα chia συχνά περιέχει γλυκαντικά όπως μέλι, σιρόπι σφενδάμου ή γάλα καρύδας, καθιστώντας το επιδόρπιο υψηλό σε θερμίδες και χαμηλό σε πρωτεΐνη.

Χρησιμοποιήστε εναλλακτικά άπαχο γιαούρτι ή γάλα αμυγδάλου χωρίς ζάχαρη ως βάση και περιορίστε τα γλυκαντικά.

Smoothies και χυμοί φρούτων: Αν και τα smoothies περιέχουν υγιεινά συστατικά, όπως φρούτα και λαχανικά, μπορούν να γίνουν θερμιδικές "βόμβες" όταν προστίθενται συστατικά όπως μέλι, γιαούρτι, χυμοί ή βούτυρο ξηρών καρπών. Επίσης, οι χυμοί φρούτων περιέχουν φυσικά σάκχαρα που, χωρίς τις φυτικές ίνες των φρούτων, απορροφώνται γρήγορα και ανεβάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Μπάρες δημητριακών: Παρά το γεγονός ότι θεωρούνται υγιεινές, πολλές μπάρες δημητριακών περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα, σιρόπια και σοκολάτα. Εάν δεν επιλέγουμε προσεκτικά τη σύνθεση τους, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους.


Πηγή: Capital.gr