Δύο απλοί τρόποι που προστατεύουν την καρδιά




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Αν έχετε προβλήματα με την καρδιά σας, πιθανότατα γνωρίζετε ήδη τις βασικές αρχές ενός υγιεινού τρόπου ζωής: επιλέξτε μια ισορροπημένη διατροφή, ασκηθείτε τακτικά, διατηρήστε το βάρος, την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και, αν καπνίζετε, σταματήστε.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζετε είναι ότι ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος, καθώς και η διαχείριση του άγχους προσφέρουν επίσης ουσιαστικά οφέλη για την υγεία της καρδιάς, όπως σημειώνει η Ιατρική Σχολή του Harvard.

Κοιμηθείτε καλά
Όταν ξυπνάτε το πρωί, νιώθετε ανανεωμένοι και έτοιμοι να ξεκινήσετε τη μέρα σας ή κουρασμένοι και κακόκεφοι; Για πολλούς, το δεύτερο σενάριο είναι δυστυχώς η πραγματικότητα.

Δύο διαταραχές που σχετίζονται με τον ύπνο και ταλαιπωρούν πολλούς ανθρώπους -η έλλειψη ύπνου και η υπνική άπνοια- συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο καρδιοπάθειας.

Με την πάροδο του χρόνου, ο ανεπαρκής ή χαμηλής ποιότητας ύπνος αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων. Μελέτες έχουν συσχετίσει τη βραχυπρόθεσμη στέρηση ύπνου με αρκετούς γνωστούς παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια, όπως η υψηλή χοληστερόλη, τα αυξημένα τριγλυκερίδια και η υπέρταση.

Η υπνική άπνοια, αυτή η κοινή αιτία έντονου και διακοπτόμενου ροχαλητού οδηγεί σε προσωρινή διακοπή της αναπνοής αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, έως και το 83% των ατόμων με καρδιοπάθεια πάσχουν επίσης από υπνική άπνοια. Αν ροχαλίζετε συχνά και έντονα -ειδικά αν αισθάνεστε κουρασμένοι κατά τη διάρκεια της ημέρας- συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για αξιολόγηση της υπνικής άπνοιας.

Αντιμετώπιση του άγχους και των αρνητικών σκέψεων
Οι ψυχολογικοί παράγοντες επηρεάζουν την καρδιά και μπορούν να συμβάλλουν στον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το άγχος από διάφορες προκλητικές καταστάσεις και γεγονότα παίζει σημαντικό ρόλο στα καρδιαγγειακά συμπτώματα και στις επιπτώσεις τους, ιδιαίτερα στον κίνδυνο εμφράγματος. Το ίδιο ισχύει για την κατάθλιψη, το άγχος, τον θυμό, την εχθρότητα και την κοινωνική απομόνωση.

Καθένας από αυτούς τους παράγοντες, ενεργώντας μόνος του, αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Ωστόσο, αυτά τα ζητήματα συχνά συνυπάρχουν.

Όταν περιόδους άγχους, το σώμα εκκρίνει τις ορμόνες του στρες, όπως η κορτιζόλη και η αδρεναλίνη, που αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση. Η μακροχρόνια έκθεση σε αυτές τις ορμόνες μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη των αρτηριών και σε αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης και αθηροσκλήρωσης.

Επίσης, το χρόνιο άγχος προάγει τη φλεγμονή στο σώμα, που θεωρείται βασικός παράγοντας στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων. Η φλεγμονή μπορεί να προκαλέσει βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία και να ενισχύσει τη διαδικασία της αθηροσκλήρωσης.

Τέλος, άτομα με έντονο άγχος μπορεί να καταφεύγουν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η κακή διατροφή και η έλλειψη σωματικής άσκησης, τα οποία αποτελούν βασικούς παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις.



Πηγή: Capital.gr