Μπορούμε να "κόψουμε" την πείνα; Πώς θα το πετύχουμε




Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

Μπορούμε να ελέγξουμε το αίσθημα πείνας και το συνεχές τσιμπολόγημα που προσθέτει κιλά στη ζυγαριά; Η απώλεια βάρους δεν είναι εύκολη υπόθεση, αλλά υπάρχουν στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στον περιορισμό της πείνας, καθώς μας κρατούν χορτάτους για περισσότερο διάστημα.

Βάλτε πρωτεΐνη στο πιάτο σας: Μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την καταπολέμηση της πείνας είναι η κατανάλωση περισσότερης πρωτεΐνης. Οι πρωτεΐνες είναι γνωστές για την ιδιότητά τους να προσφέρουν μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με τους υδατάνθρακες ή τα λίπη. Επιπλέον, το σώμα μας χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να διασπάσει τις πρωτεΐνες, γεγονός που καθυστερεί την αίσθηση της πείνας. Τροφές όπως άπαχο κρέας, ψάρια, αυγά, όσπρια και γιαούρτι μπορούν να μας κρατήσουν χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Προσθέστε υγιεινά λιπαρά στη διατροφή σας: Τα υγιεινά λιπαρά, όπως αυτά που περιέχονται στο αβοκάντο, τα καρύδια, τα αμύγδαλα και το ελαιόλαδο, είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ελέγξετε την πείνα. Τα λίπη παρέχουν ενέργεια με αργό ρυθμό και σας κρατούν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Παράλληλα, η κατανάλωση λιπαρών βοηθά στην απορρόφηση βιταμινών που είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του σώματος.

Φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι ένας ακόμα ισχυρός σύμμαχος στην προσπάθεια καταπολέμησης της πείνας. Τα λαχανικά, τα φρούτα, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής άλεσης βοηθούν στην αίσθηση κορεσμού. Οι διαλυτές ίνες, όπως αυτές που βρίσκονται στη βρώμη και το κριθάρι, καθυστερούν την πέψη, διατηρώντας σας χορτάτους για περισσότερη ώρα.

Καταναλώστε τρόφιμα χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη: Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά την επίδραση των τροφίμων στα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως τα φασόλια, οι φακές και τα δημητριακά ολικής άλεσης, προκαλούν αργή και σταθερή απελευθέρωση ενέργειας.

Πιείτε πολύ νερό: Η αφυδάτωση συχνά συγχέεται με την πείνα. Πριν αναζητήσετε ένα σνακ, πιείτε ένα ποτήρι νερό και περιμένετε λίγα λεπτά. Αν η αίσθηση της πείνας υποχωρήσει, τότε πιθανότατα το σώμα σας είχε ανάγκη από υγρά, όχι φαγητό. Το νερό όχι μόνο βοηθά στη σωστή λειτουργία του οργανισμού, αλλά καταλαμβάνει και χώρο στο στομάχι, δίνοντας την αίσθηση κορεσμού.

Αποφύγετε τα σνακ με ζάχαρη: Τα επεξεργασμένα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη προκαλούν ταχεία αύξηση του σακχάρου στο αίμα, ακολουθούμενη από απότομη πτώση. Αυτός ο κύκλος μπορεί να προκαλέσει έντονη πείνα και να σας κάνει να επιθυμείτε περισσότερη τροφή. Αντί για επεξεργασμένα σνακ, επιλέξτε υγιεινές επιλογές όπως φρούτα ή ξηρούς καρπούς, που έχουν χαμηλότερη περιεκτικότητα σε ζάχαρη και υψηλότερη θρεπτική αξία.

Τρώτε αργά: Τρώγοντας αργά, δίνετε στο σώμα σας τον απαραίτητο χρόνο για να αντιληφθεί πως χορταίνει.

Ακολουθήστε μια σταθερή ρουτίνα γευμάτων: Ένα σταθερό πρόγραμμα γευμάτων βοηθά στη ρύθμιση της πείνας και αποτρέπει τα ξαφνικά τσιμπολογήματα. Η τακτική κατανάλωση μικρών γευμάτων ή σνακ ανά τρεις με τέσσερις ώρες μπορεί να κρατήσει σταθερά τα επίπεδα ενέργειας και να αποτρέψει τα ξεσπάσματα πείνας.

Πηγή: Capital.gr